Váljunk és a világ kilábal a válságból!

Nem azért válunk, mert válság van, de fellendíthetjük a gazdaságot, ha válunk.

Amikor a világ ráébredt, hogy válságban van, fő és mellékteóriák kezdtek szárnyra kelni a világon. A válás sem maradt ki.

  • A Nobel-díjas közgazdász Gary Becker azonnal kijelentette, hogy amikor a gazdaság csökkenő pályára áll, nő a válások száma. (Hiszen a nagy világgazdasági válság első évében is így volt)
  • A média a recesszió családmegtartó szerepét kezdte el egyfejű sárkányként visszhangozni az amerikai ügyvédek személyes tapasztalataival megtámogatott 2008 évi amerikai válási statisztikákat felkapva. A válás drága, a vagyon is kevesebbet ér,  az  ügyvédek a válás helyett inkább a tartásdíj csökkentésére indított perekre kell, hogy fókuszáljanak.
  • Philip N. Cohen, az Észak-Karolinai Egyetem szociólógusa nem volt rest előszedni az elmúlt 40 év válási statisztikáját és megállapította, hogy a válások száma 1981 óta csökkenő trendet mutat Amerikában és hosszabb időszakot figyelembe véve semmilyen korreláció (szoros kapcsolat) nincs a válság és a válások között.

Megnéztem a KSH elérhető magyarországi statisztikáját és eszerint öttel csökkent a válások száma Magyarországon 2008-ban. Azt hiszem 25 ezernél több válásnál ezt a csökkenést statisztikailag elhanyagolhatónak tarthatjuk igazat adva Philip N. Cohennek és megállapíthatjuk, hogy nem azért válunk mert válság van… DE fellendíthetjük a gazdaságot, ha válunk.

Ne tévesszen meg minket a tőzsde 2009 évi szárnyalása és az USÁ-ból érkezett 5,7%-os GDP növekedés. Ez még nem a Nirvana. A gazdaság fellendítéséből még ki kell venni a részünket, különösen, ha gyerekesek vagyunk. Váljunk és ezzel gazdagíthatjuk a válás utáni utódcsaládok, mozaikcsaládok nagy táborát, válhatunk az ipar  és kereskedelem célcsoportjává. Hiszen ezentúl nekünk mindenből kettő kell.

  • Ki kell alakítanunk egy új háztartást. Új lakást kell vennünk, új mosógéppel, ággyal, paplannal, porszívóval, kávéfőzővel.
  • Meg kell dupláznunk a válás után a gyerekbirodalmat. Nem elég a maminál egy gyerekszoba, itt is kell hogyan legyen fogkefe, maci, ágy, íróasztal, számítógép, modem… minden, mi gyerekléthez nélkülözhetetlen.
  • Duplán  kell ajándékoznunk. A két család létrejöttével a gyerekek kétszer annyi ajándékot kaphatnak. A mamitól, a mami párájától, a papától, a papa párjától…
  • Túl kell licitálnunk a másik szülőt. Mindig vegyünk egy kicsit többet, mint ami a másik helyen van.
  • Vigyük a gyereket kirándulni és így megnőhet gyermekünk esélye a dupla vakációra. …egyet a mamival, egyet a papival.
  • Be kell vonni új párjainkat a költekezésbe és így még többet költhetünk el a családra, a gyerekekre.

Nirvana (Wikipédia szószedete) A szenvedélyek kioltása. A buddhizmus központi eszméje. Az egyes buddhista iskolák közt nincs teljes egyetértés abban, hogy csupán a szenvedélyek (különösen a vágyakozás és a düh és általában az érzelmek) vagy pedig a teljes szenzorium (szem, fül, orr, nyelv, test és lélek) kioltandó, de ez a kioltás az egyetlen módja, hogy kilépjünk az állandó újjászületés körforgásából.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top