Gasztro ötletek Mozaikcsaládoknak – Chilis avokádó leves

Ha nem szereted a krémleveseket, de szereted az avokádót. Ha szereted az avokádó krémlevest, de most kipróbálnál valami mást. Ha nem szereted a hideg gyümölcsleveseket, de szereted a zöldségleveseket. Akkor  beleszerethetsz ebbe a zöldséges húsleves alapon elkészített avokádó levesbe, aminek  a chili és a metélőhagyma adja meg a kellemes, pikáns  ízét. Egyszerűsége mellett variálhatósága is vonzzóvá teszi.

Az avokádó dícsérete

Az avokádó a XVI. századi spanyol hódítóknak köszönheti európai ismertségét, de mi magyarok csak az elmúlt években fedezhettük fel. A magyarországi gasztro pályafutását a Quacamole-nak köszönheti, de a jótékony egészségügyi hatásáról is ismert afordiziákumot már levesként, salátaként, pástétomként is kipróbálták a vállalkozóbb kedvű magyar háziasszonyok.

Aokádo, ami gyümölcs és zöldség egyben- mag nélkül félbe vágva

Lenyűgöző statisztikát tudhat magáénak. Vitaminból 11, ásványi anyagból 17 található meg benne. Kitűnő antioxidáns, A, B1-, B2-, B3-, B6-, B6-,C-, és E-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Egészségügyi hatása meggyőző. Orvosolja a depressziót, levertséget, fáradtságot. Jó hatással van az emésztésre, és jót tesz a csontjainknak is. Mivel luténben gazdag, az emberi retinának is hasonló szolgálatokat tesz. A gyümölcs fogyasztása tehát megóvhat a hályog kialakulásától és egyéb, a látással kapcsolatos degeneratív betegségekkel szemben is hatásos.


Hozzávalók – kb 2 főre

  • Avokádó leves

    5 dl zöldséges húsleves alap

  • 2 db érett avokádó (3, ha kisebb)
  • csipetnyi só, bors
  • metélő hagyma – 2-3 – ízlés szerint
  • 2-3 cső chili paprika – friss a legjobb, de természetesen szárított is használható- ízlés szerinti mennyiség
  • foghagyma- reszelve-ízlés szerint- nem kötelező
  • kemény sajt apró kockákra vágva- opcionális, ízlés szerint

Elkészítési idő:  5 perc előkészítés- 10 perc főzés- ha van zöldséges leves alapunk.  Nehézsége: Nagyon könnyű

Elkészítése

  1. Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, kicsit citromlével locsoljuk be vegyük ki a magját és szeleteljük, kockázzuk fel.
  2. Tegyük fel melegedni a zöldséges húsleves alapot.
  3. Vágjuk fel a sajtot apróbb kockákra.
  4. Vágjuk fel a chilit apró darabokra
  5. Adjuk a a chilit a leveshez és melegítsük össze, hogy a chili csípős aromája megjelenjen a leveshúsban. Ne ijedjünk meg, ha csípős, hiszen az avokádó semleges íze még tompítani fogja a leves ízét.
  6. Amikor felforrt, adjuk hozzá az avokádódarabokat.
  7. Főzzük 3 percig. Tovább nem szabad, mert az avokádó értékeit elveszíti és meg is keseredhet. Épp hogy színét veszti az avokádó, de nem esik szét.
  8. Adjuk hozzá a metélő hagymát, foghagymát a végén.
  9. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
  10. Tálaláskor felkínálhatjuk a kockákra vágott sajtot, esetleg még chili paprikát, foghagymát, metélő hagymát.
  11. Ízesíthető tabascoval.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top