ápr 222010
 

Az utál szó szinonímájaként és a gyermekkori rémálom szimbólumaként sajátos karriert befutott spenótnak hajlamosak vagyunk megbocsájtani, ha a párunk egyik kedvence.

Vonzó tulajdonsága, hogy pürés és leveles formában mélyhűtött, jól adagolható változatai szezontalanná és kényelmessé teszik a használatát. Kálium, magnézium, kálcium és vitamin tartalma mellett arra is érdemes figyelni, hogy lehetnek olyanok, akiknél vesekő képződését okozhatja túlzott fogyasztása. Nekik ritkábban, évente egyszer-kétszer ajánljuk. A tepsis spenót egy gyors vacsora ötlet. A fokhagymás tejszínes spenót töltelék nagyon gyorsan elkészíthető. Amíg megterítünk, összevárjuk a családot, addig ki is sül.

Hozzávalók 2 főre (étvágytól függ)

  • leveles tészta fele

    ©MozaikCsalád Magazin

  • 25 dkg leveles spenót
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 db tojás sárgája
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • kis kanál liszt
  • 2-3 dkg kemény sajt
  • Só, fehérbors ízlés szeint

Elkészítési idő – töltelék: 15-20 perc, sütés:15-20 perc

Elkészítése

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. Dinszteljük meg a spenótot. Adjuk hozzá a reszelt fokhagyma felét, ízesítsük meg, sóval, borssal.
  3. Amíg a spenót dinsztelődik, a tojás sárgáját keverjük el a tejszínnel, a maradék reszelt fokhagymával. Ízesítsük sóval, borssal.
  4. Ha a spenót megdinsztelődött, a tejszínes szószt adjuk hozzá.
  5. Amíg a töltelék összesűrűsödik, addig a tepsit készítsük elő. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, a tésztát felezzük. Az egyik felét tegyük be a hűtőbe, még jól jön egy másik alkalommal. A másik felét harmadoljuk el és az egyik darabot fektessük bele a tepsibe.
  6. Kevergessük meg többször a spenótos szószt. Ha összesűrűsödött, akkor készen áll a sütésre. Ha nem lenne elég sűrű egy kis kanál liszttel sűrítsük be.
  7. A töltelék felét terítsük el a tepsibe tett leveles tésztára.
  8. Tegyük rá a leveles tészta egyharmadát és terítsük el rajta a maradék tölteléket.
  9. Fektessük rá az utolsó darab leveles tésztát.
  10. Reszeljünk rá sajtot és tegyük a sütőbe 15-20 perce. Ha szépen megpirult a tészta,  késznek nyilváníthatjuk.
  11. Melegen érdemes tálalni.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.