A királynő pazar mozaik tojása

Drágakőmozaik

Az utóbbi évek Faberge tojásokat érintő kereskedelmi ügyletei alapján ez a II. Erzsébet Angol királynő tulajdonában levő, pazar drágakövekkel ékesített és a Buckingham Palotában megtekinthető mozaik tojás két-három milliárd forintot érhet. A Faberge tojások már száz évvel ezelőtt is  a mérhetetlen gazdagság szimbólumának számítottak. Bár sikerük a Romanov cári család érdeklődésének és megrendeléseinek köszönhető, de vevőik között voltak a Rotchildok, Malboró grófja, a Kelch család, gyűjtőik az Angol királyi ház, Malcolm Forbes, a monacoi Albert herceg. Chrisopher Forbes, aki 2004-ben adta el kilenc darabos gyűjteményét  az akkor Oroszország harmadik leggazdagabb emberének számító Viktor Vekszelbergnek, úgy gondolja, hogy a Faberge tojások elismertségét és értékét nem a drágakövek adják, hanem a kreativitás és a szakértelem ötvözete.

Mint minden Faberge tojás, ez is kinyitható és egy ajándékot is rejtettek bele.

A Mozaik tojás

Sárga arany, platina, brill gyémántok, rózsametszésű gyémántok, rubinok, smaragdok, topázok, zafírok, gránátkő, igazgyöngy, holdkő, fehér és opálos rózsaszín zománc az akotóeleme ennek a 9,5 cm magas Faberge tojásnak. A tojás a nevét azoknak a hímzésre emlékezetető apró kövekből kirakott virágmintáknak köszönheti, ami az öt, félbevágott igazgyöngyökkel kialakított és brill csiszolású gyémánttal összekötött, melltűt imitáló ovális körben van. A tojást 1914-ben készítette a Faberge ékszerház II. Miklós orosz cár megrendelésére,  feleségének, Alexandra Fjodorovának húsvéti ajándékul,  folytatva ezzel a 29 évvel korábban kezdett hagyományt. Bár még négy tojás készült a Romanov családnak, de ez, a tojások között a negyvenhatodik, volt az utolsó, amit még anyagi korlátok nélkül tudtak elkészíteni. Az első világháború kitörésével véget ért a Faberge ház és a Romanov ház együttműködésének az a luxussal és a privilégiumokkal jelzett korszaka, ami a cári birodalmi húsvéti tojásokban jutott kifejezésre.

A mozaik tojásban levő ajándék © mieks faberge eggs

A mozaik tojást Alma Theresia Phil tervezte, akinek ez volt az utolsó ilyen jellegű munkája. Pályafutását az orosz forradalom rövidre szabta és  1917-ben, a Faberge ház bezárásakor  emigrálni kényszerült Finnországba.  Az ihletet a textil képek, miniaturák, kézimunkák adták, amelyek abban az időben a nappali szobák szerves része volt. Ez a tojás a művészi merészség és a nőies otthonosság provokatív találkozása, ami Phil eredetiségének nagyszerű összefoglalása. A tojást Albert Hölmstrom készítette Carl Faberge irányításával.

A tojásban levő ajándék

A tojásban elhelyezett ajándék egy 7,5 cm magas miniatür képtartó, amelyen az öt cáricsemete profilja van felfestve egymás mellé. A képtartó is aprólékos munkával, nagy igényességgel van elkészítve, tetején egy rózsagyémánttal díszített koránával. Hátulján olvasható az öt cári csemete neve és az évszám. A kép egy vázaformájú tartón ül.

1933-ban a tojást az Antikvariat, az orosz művészi értékek importjára, exportjára felállított szovjet szervezet eladta. 1934-ben vette meg V. György, Anglia királya feleségének, Mária királynénak, majd 1953-ban II. Erzsébet megörökölte.


FABERGE tojások

Carl Faberge ékszerész 1885-ben kapta az első megrendelést a cári udvartól egy húsvéti tojás elkészítésére, III. Sándor orosz cártól. A Tyúk tojást feleségének, Mária Fjedorovnának szánta húsvéti ajándékul. Ezzel alakult ki a Romanov cári családnak az a hagyománya, hogy az uralkodó család ünnepeire és húsvéti ünnepekre gyönyőrüen felékszerezett mestermunkákat kezdtek el ajándékozni Faberge tojások formájában. A tojásokat a dicsőséges orosz események mementójaként készítették. A leghíresebb tojást 1987-ben adta II. Miklós orosz cár feleségének Alexandra Fjodorovának, a koronázás alkalmából. Ebben a tojásban a koronázási hintó élethű miniatűr műsolatát rejtették el ajándékknént.  Az utolsó tojást, a  Szent György rend tojását II.Miklós adta édesanyjának Maria Fjodorovnának 1916-ban.

A Faberge birodalmi húsvéti tojásai azoknak a történelmi és személyes drámáknak, a kedves emberi érzéseknek különlegesen ritka kombinációja, amelyek beleépültek ezekbe a munkákba és tették azokat a legértékesebb nemzetközi művészi mestermunkáknak. Sajnos a tojások nem maradtak Oroszországban. 1918-ban, amikor az uralkodó család Szent Pétervárról Moszkvába költözött, 42 tojást vittek magukkal. Kivégzésüket követően az uralkodói, nemesi vagyont, művészeti tárgyakat elkobozták, értékesítették külföldön, a fellelt ezüstöt és aranyat beolvasztották. A  1920 és 1930 között Szovjetunió a  tojásokat eladta külföldön, annak a tíz tojásnak a kivételével, ami a Kremlben maradt.

FABERGE HÁZ

Peter Carl Faberge

Peter Carl Fabergé, a mítoszteremtő aranyműves Szentpéterváron született 1846-ban. A hugenotta származású Fabergé családot elüldözték Franciaországból, ezért Oroszországban találtak menedéket. Peter Carl 1870-ben vette át apja ékszerüzletét, és ezzel egy időben egy új stílus kialakításába vágta a fejszéjét. Az akkoriban népszerű, súlyos ékszerekről saját, könnyedebb fantáziastílusára tért át.

1885-ben III. Sándor cár udvari ékszerésszé nevezte ki, és ezután több mint harminc éven át Fabergé készítette az ékszerművészet egyik legbámulatosabb gyűjteményét: az egyedi tervezésű cári húsvéti tojásokat, melynek érdekességét a bennük rejlő meglepetés szolgáltatta.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top