Basch Péter : Másnap (Slam Poetry)

Két évesen, amikor életem első műszaki rajzát befejeztem, és diadalittasan odasétáltam hozzád, akkor mondtad először, hogy biztos nagyon szép lett, másnap megnézed. Nem nézted meg, de kaptam egy új autót.

Később elvittél vízilabdázni, mert a focinál mindig engem állítottak a kapuba, erre azt mondta az edző neked, hogy még kapusnak is gyenge lennék, inkább ússzon a gyerek. Azt mondtad, semmi baj, másnap elviszel máshová és menjek, vegyek a büfében valamit magamnak.

poetry_slamAztán amikor apa egyszer csak összecsomagolta ruhásszekrényét, és még emlékszem, aznap is veszekedtetek, akkor is csak annyit tudtál mondani, hogy nyugodjak meg, másnap minden jobb lesz. Azt hittem, ez azt jelenti, hogy apa csak vásárol magának egy új szekrényi ruhát, és visszajön, de nem. Vettél nekem egy új G.I. Joe-t, apapótléknak. De este hiába szóltam neki, hogy apa, bepisiltem, nem jött be és ült le mellém az ágyra. Érted?

Második voltam, amikor Lukácsi Sanyika súlyos lelki bántalmazásban részesített, mert elrúgta a labdámat, azt mondtad, beszéljem meg vele másnap. Másnap is elrúgta. És a legjobb megoldást választottad, kirúgattad.

Akkor értettem meg, hogy te csak így vagy képes. Matek-szeretettel. (A) valami történik velem plusz (B) ez nem fog változni akkor egyenlő (C) holnap is ugyanakkora gond lesz, szóval ráér. Számodra a másnap még ekvivalens a mai nappal, hisz a kihagyott időt pénzre emeled, figyelmen kívül hagyod a bennem változókat és szerinted akkor az egyenlet két oldala ismét azonos.

Csak adtad a pénzt, és annyit mondtál, gyere haza korán. És én belefáradtam abba, hogy mindig várjak másnapig a történetekkel.  Mára nem tudom sajnálni azt se, hogy nem ismersz. Nem tudod, milyen volt az első nő, csalódás, csók, szex, pia, szakítás… Tudtad, hogy amikor a legjobb barátom smárolt a lánnyal, akibe szerelmes voltam, akkor is úgy jöttem haza, hogy jó volt a buli? Tudtad, hogy amikor felhívott Mazsi, hogy meghalt az apukája, akkor is csak azt mondtam el kell mennem valahova?

Anya, nagyon sajnálom ezt az egészet. Megígéred, hogy amikor holnap felkelek, másnap lesz?

Basch Péter: Másnap. Elhangzott :Corvintető 2012.december 22. Slam Poetry versenyen

Scroll to top