Magunkról

Üdvözlünk Mindenkit a MozaikCsalád WebMagazin oldalán!

MozaikCsalád Magazin

A mozaikcsalád nem új jelenség, de jelenlegi formája sokkal összetettebb gazdasági, társadalmi, családi viszonyrendszert eredményez. Korábban a mozaikcsaládok a háborúk, betegségek miatt özveggyé válók új házasságával jöttek létre, míg az elmúlt évtizedekben a családok válással keletkező mutációjává vált köszönhetően a válások nagyobb számának és a jelentősen meghosszabbodott várható átlagéletkornak.

A hagyományos családoktól eltérően itt nem két szülőpárból és gyermekeiből, hanem az elvált szülők új párkapcsolata miatt, különböző családrészek összeolvadásából jön létre.

A becslések szerint az emberek egyharmada él élete folyamán hosszabb-rövidebb ideig mozaikcsaládban vagyis ez ma már nem tartozik a kivételes esetek közé. Miért igényel mégis fokozott figyelmet?

A mozaikcsaládoknak szinte ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelniük, mint a hagyományos (nukleáris) családoknak keletkezésük, státuszuk különbözősége ellenére:

  • evolúció…a mozaikcsaládok a hagyományos családoktól eltérően nem mennek végig a párkapcsolatból a családdá válás evolúciós folyamatán, hanem a párkapcsolat kialakulásával automatikusan létrejönnek.
  • jogok…a hagyományos családokban a szülőpár tagjai egyenrangúak, a mozaikcsaládok különböző tagjai más-más jogokkal, lehetőségekkel rendelkeznek a nevelés, a gondozás területén.
  • szülői szerep…a hagyományos családokban a szülőpár a családdá válás folyamán folymatosan tanulja meg a szülői feldatokat, a mostohaszülő belekerül a helyzetbe és azonnal meg kell oldania a mostohaszülői szerepet.
  • értékrend…a hagyományos családoknál elsősorban a szülőpár hozott illetve együtt kialakított értékrendje hat a gyerekekre, míg a mozaikcsaládok esetén a mostohaszülők értékrendje is érvényesülhet.
  • gazdasági körülmények…a hagyományos családokban a szülőpár felelős a család gazdasági stabilitásáért, míg a mozaikcsaládokba beépülő mostohaszülők illetve mostohagyermekek nagy hatással vannak a család gazdasági helyzetére és a gyermekek életmódjával, életstílusával kapcsolatos kérdéseket elsősorban a gondozó szülő dönti el.
  • ellenérdekeltség…a hagyományos családok a család és a gyerekek fejlődése érdekében együtt dolgoznak, míg a mozaikcsaládokon belül erősebben tettenérhető negatív érzelmek versenyhelyzetet teremtenek az elvált szülők és családjaik között.

Azoknak szeretnénk segíteni, ötleteket adni, akik a Mozaikcsaládok sajátos világában élnek és a fenti ellentmondások feszegetik családjuk  mindennapjait.