18 millió üveg és arany mozaiklap terme

A város sohasem lesz befejezve, sohasem lesz készen. Folyamatosan változik, megújul, modernizálódik. Ugyanakkor örök. A múlt valahogy megmarad, megőrződik.  (Város a világban. Per Anders Fogelström)

Stockholm látképe a városházával

A 200 politikusnak és hivatalnoknak otthont adó, 8 millió darab kézzel megmunkált vörös téglából  nemzeti romantikus stílusban Ragnar Östberg tervei alapján 12 év alatt épült, 1923-ban átadott stockholmi városháza, a 106 méter magas tornyán a Svédország nemzeti szimbólumának tartott  három koronával a világ egyik legszebb és  legismertebb épülete, ami 1930 óta ad otthont minden év december 10-én, a Nobel-Díj átadását követő bankettnek.

A vacsorának, amelyet a családjuk kíséretében megjelenő Nobel-díjasok tiszteletére  a svéd királyi család, a svéd kormány képviselői és válogatott meghívottak  részvételével adnak,  a  világ egyik legexkluzívabb terme, a KÉK bankett terem ad otthont. A terem nagy megelepést okoz. Egyrészt nem kék, mert az eredetileg kékre tervezett festést Östberg az utolsó pillanatban kihúzta a tervekből,  amikor a lenyűgöző vörös téglás nyers falakat meglátta annak ellenére, hogy a terem neve addigra már védjeggyé vált. Másrészt az 1300, a Nobel díj átadáson részt vett vendég különlegesen elegáns vacsorájának otthont adó,  Észak-Európa legnagyobb, tízezer sípos orgonájával büszkélkedő termét sokkal nagyobbnak gondoljuk.

Az ARANY bálterem

A Kék bankett teremtől néhány lépcsőfoknyira levő, Einer Forseth művész által több mint 18 millió üveg és arany mozaiklappal díszített ARANY bálterem, amelyben az este táncos mulatsággal folytatódik, csak az elcsépelt lélegzetállítóan gyönyörű jelzővel írható le. A történelmi alakok portréival dekorált és a svéd történelem esményeit megformázó mozaikok stílusát Bizánc inspirálta. A díszítést az északi falon található  Mälaren tó királynője dominálja, ami azt reprezentálja, hogy a Mälaren tó és a Balti tenger között stratégiai helyet foglaló északi fekvésű Stockolm elismert a Kelet és a Nyugat által.

LÉLEGZETELÁLLÍTÓAN

GYÖNYÖRŰ

mindenféleképpen látni kell kategória

Bizánc inspirálta

18 millió üveg és arany mozaik

Einer Forseth művész alkotása

winch330 egy szép amatőr filmet készített a mozaikokról és megosztotta a youtube-on.

Képek: saját készítés


Felhasznált források

  • Saját élményeim, emlékeim
  • Vezetett túrán kapott
  • információk
  • Wikipédia- Stockhol városháza
  • Stockholm város honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top