A 800 éves arab palota római kori kincsei – Bardo Múzeum – Tunisz

Azt mondják a Bardo múzeum maga Tunézia történelme, ugyanis itt örzik Tunézia nemzeti kincseit.

Bardo museum Tunesia
Bardo museum Tunesia

A Bardo múzeum a XIII.században egy arab főúr palotája volt, mely gyönyörűen megőrizte közel 800 éves történelmét és sajátos mementója Tunézia történelmének, hiszen a francia gyarmati időszak eredményeként vált a pompás arab palota a világ talán legszebb mozaik kiállításának és Észak-Afrika leggazdagabb római gyűjteményének otthonává. Rácsozott ablakok, az oszlopsor, a galéria, szimmetrikus boltívek, valamint barokkosan rózsaszín, zöld és aranyszínű mennyezet adja a díszletet a különleges kiállításhoz.

A cseréptetős palota földszintjén, egy keresztelő medence körül sírkövek vannak kiállítva. De micsoda sírkövek. A pompa, a jólét egyértelmő jelei az alig kimunkált, de annál hatásosabb mozaik képek, amelyeket nagyon változatos témákban raktak a sírkövekre. A Keresztény teremből induló széles lépcsősort, mindkét oldalon mozaikok szegélyezik, többségük tabarkai.

Az emeleten  csodálatos régiség gyűjtemény. Az emeletre vezető lépcsők mentén mozaikok díszítik a falat. A termek padozatát és falait is mozaikok borítják, melyekből megismerhetjük az akkori állatokat és hiedelmeket, megörökítik a római ízlésvilágot, a rómaiak cselekedeteit és életmódját. A felső galéria aranyozott boltívei alatti vitrinekben lámpákat, bélyegeket, pecséteket és terrakotta szobrokat állítottak ki.
A MÚZEUM BÜSZKESÉGEI
Virgill és a múzsák
Virgill és a múzsák
A galéria másik oldalán lévő emelvényről egy tökéletes, csempézett falú és gipszrozettás kupolájú tunéziai terem nyílik.Itt látható a híres III. századi mozaik, mely Virgill-t és a múzsákat Clio-t és Mellpomenét ábrázolja. Ha egy egész gályarakomány görög kincs nem süllyed el i.e. 81-ben Mahdiatól 5 km-re, ma nem látjuk, de szerencsére egy szivacs után kutató búvár rábukkant 1907-ben. Egészen 1913-ig dolgoztak azon, hogy a felszínre hozzák ezt a páratlan kincset, köztük a 680 kg-os horgonyt, bronzból készült ágy alkatrészeket, törpét. Maga a fából készült hajó elrohadt, de bronzból és kőből álló szállítmánya megmaradt, félig eltemetve a tenger mélyén.

Arc töredék a Bardo múzeumból
Arc töredék a Bardo múzeumból

A KEDVENCEM

Kedvencem ez az arctöredék. Árnyékolástechnikája, színeinek élénksége még egy mai portréfestőnek is dicséretére válna, pedik kb 1700 évvel ezelőtt készült.

Képek: Saját készítés

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top