A görög isten esete a risani hálószobával

Mintha a hegyek széttörtek volna és engedték volna, hogy a tenger közéjük folyjon. A kotori öböl úgy elvarázsol minket, ha elutazunk, a varázslat az örökre megmarad.

Kotori öböl Kotor városával
Kotori öböl Kotor városával

Akár a Tara folyó dramatikus kanyonján a keskeny országúton tekeregve, akár a horvát tengerpart szigetekkel, öblökkel szabdalt tengerpartján végigautózva,  akár vitorlással behajózva  érkezzünk az ősi tengerparti és kultúrális központba, a látvány megragadó. Ha a part menti keskeny úton autózunk a magas hegyeket csodálhatjuk meg, amelyek megvédik a tengerpartot a hűvös hegyi klímától és így válik a tengerpart egy mediterrán csodává agavékkel, pálmákkal, mimóza fával, leanderekkel, gránátalma fákkal szegélyezett útjaival.

kotori öböl_google map

A folyóvölgyként létrejött öböl 87 km2, legnagyobb szélessége 7 km, legkisebb 300 m. Legmélyebb pontján 60 m, átlagosan 27,3 m mélységű.  Az öböl négy része, a hercegovinai, risani, kotori  és tivati partjai mentén pici városok alakultak ki megőrizve annak történelmét, művészetét és szépségét. Ezek egyik gyöngyszeme R I S A N, ami antik kultúrális hagyatékáról ismert. A Sopot patakjától a Banja kolostorig tartó terület egy nagyon gazdag és fontos régészeti területet reprezentál, ami Montenegró írott történetének legelső lapjait eredményezte. Itt találták meg egy antik római patrícius villáját a padlón mozaikokkal, melyek szépségükkel nem maradnak le egyetlen római maradvántól sem, ami ebből a korból származik. Időszámításunk előtt a III. században alakult a város. A legrégebbi településnek számít az öbölben. A Kr.e. 4 században még Rizon folyóként aposztrofált Kotori öbölben, a Risan feletti Gradina hegy tetején építettek erődöt az illírek Kr.e.230-ban.  Az írások szerint nemcsak a tengerészet, kereskedelem és kézművesség központja volt az illir birodalomban, hanem Agron királynak és örökösének Teuta királynőnek háborús fővárosává vált az egyik első rómaiakkal vívott harcukban, amit az a legenda is őriz, hogy a rómaiak támadása miatt itt bújt el Teuta királynő. A rómaiak mikor megtalálták, kétségbe esett és a tengerbe vetette magát. Ami tény, a rómaiak érkezésekor a város nem szűnt meg, hanem a római provinciák központjává vált és egy felgyorsított romanizáció eredményeként valódi római várossá vált városfallal, városközponttal, fórummal.

Gazdag kereskedők és földtulajdonosok házai, palotái ebben az időszakban készültek és maradtak fenn. Az egyik palotában  II. századból való mozaikokat találtak, melyeket a legszebb európai mozaikok  közé sorolnak ebből az időből. A risani mozaikok legszebbike az a különböző színekkel, motívumokkal stílusos virágmintás, geometrikus motívumokkal díszített mozaik, amelynek  közepén a görög isten Hipnos, mint fiatal fiú párnára hajtott fejjel édesdeden alszik. Mivel a szoba mozaikjai közül épp egy ágyra való méret hiányzik, ara a következtetésre jutottak, hogy ez lehetett a tulajdonos hálószobája.

Képek: saját készítés, térkép : http://maps.google.com/

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top