Kultúrmozaik – Khaled Hosseini: Papírsárkányok

A lopás az egyetlen megbocsáthatatlan bűn. Ha megölsz valakit, ellopod az életét. Ellopod a felesége jogát arra, hogy férje legyen, a gyerekeitôl elrabolod az apjukat. Ha hazudsz, ellopod valakinek az igazához való jogát. Ha csalsz, ellopod a becsületességhez való jogot. Nincs hitványabb dolog a lopásnál.”  (Khaled Hosseini:Papírsárkányok)

  • Egy férfi, aki nem ismerheti el saját gyermekét.
  • Egy gyermek, aki nem ismeri édesanyját.
  • Egy házaspár, akinek nem lehet saját gyermeke.
  • Egy srác, aki saját gyengesége miatt megtagadja legjobb barátját.

Mi köti össze őket?

Khaled Hosseini Papírsárkányok

Egyrészt Afganisztán elmúlt három évtizedének története, másrészt a hiteles önéletrajzi regénynek ható stílusa ellenére, a tálib uralom elől amerikába emigrált afgán diplomatacsalád gyermekének, a negyvenes orvos, Khaled Hossaininek a fantáziája. A lebilincselő regény az erkölcsi elvárásoknak való megfelelni tudáson és megfelelni akaráson keresztül elvisz a boldog békeidőktől, a szovjet megszálláson keresztül a tálib uralom világába, megismertet minket a vallási türelmetlenség, a kasztosodás afgán nemzetet szétforgácsoló kegyetlen valóságába.

Hogy kerül a mozaikcsaládos ajánlataim közé? Az erkölcsi, kultúrális kitekintésen túlmenően megismerkedhetünk két gyerekkori barát történetével, akik különböző okok miatt, de elvesztették édesanyjukat és édesapáikkal szinte édestestvérként nevelődnek egy sajátos mozaikcsaládot alkotva  az utolsó békebeli sárkányeregetés alatt elkövetett hibáig.

Afganisztán, 70-es évek, a béke utolsó évei. Egy gazdag és egy szegény családból származó kisfiú együtt tölti gyerekkorát. Összekötik őket közös élményeik és kedvenc időtöltésük, a sárkányeregetés. Egy szörnyű esemény azonban örökre megváltoztatja a két fiú életét. Amir cserbenhagyja barátját, Haszant. A gondtalan gyerekkor ezzel véget ér. Amir hazájától távol, az Egyesült Államokban kezdi felnőtt életét, ám nem tud szabadulni egykori tette miatti bűntudatától. Visszatér a tálibok uralta háborús Afganisztánba. A megtépázott, vérzivatarok áztatta ország romjain végre jóváteheti azt, amit elrontott, és megszabadulhat a bűntudat és a fájdalom terhétől. A hol izgalmas, hol szívszorító fordulatokban bővelkedő regény tényfeltáró módon ábrázolja az afgán történelem nemzetiségi, vallási és társadalmi hátterét. Egy korábban a világ szeme elől eldugott ország népével és kultúrájával ismerkedhetünk meg, testközelben érezhetjük Afganisztánt, amely az új évezred világpolitikájának sarkpontjává vált. Megjelenése óta a Papírsárkányok folyamatosan az amerikai toplisták élén áll. Lefordították az összes európai nyelvre, de megjelent héberül, kínaiul és arabul is. Az amerikai kritikusok az évtized regényének titulálták.


Kép és ajánlat: www.libri.hu

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top