A csapodár veréb esete a mozaikcsaláddal

A családok mutálódása nem biztos, hogy a férfiak promiszkuitásának eredménye.

A hegyesfarkú verébsármánylány szexuális aktivitása adta az apropót Tarr Annamária és Horváth Gergely irásának, amiből kiderül, hogy az anyák is lehetnek  katalizátorai a mozaikcsaládok kialakulásának. A párt alkot ➪ utódot nemz ➪ családot alkot ➪ csapodárkodik ➪ új párt talál ➪ új párt alkot ➪ új utódot nemz ➪ mozaikcsaládot alkot mutációs láncban kreatív résztvevő lehet az anya, hagyhatja ott férjét új családot alapítva előző házasságából született gyermekeivel és új szerelmével.  Bár a kiindulópontként használt madáranalógia kicsit sántít, mert a verébsármánylány nem élvezetből kényszerül ebbe a megalázó helyzetbe, hanem a négyhetente jelentkező áradás készteti erre a komoly felelősségvállalásra.¹ Apai segítség nélkül látja el házasságon kívül született utódait. Nem kér, nem kap gyerektartást.

Nagyon örülök neki, hogy ha érdekes madártani apropóból is, de végre ugyanannak az éremnek a másik oldala is publicitást kaphatott. Bár sokkal könnyebb jól bevált közhelyekkel, sztereotípiákkal ítélkezni, de nem szabad. Nem minden férfi VIII Henrik, aki kormányzását és a pápasághoz, a katolikus egyházhoz való viszonyát a férfiúi ösztöneitől is vezérelve alakította ki. Nem minden esetben a családban élő apa az agresszor, a hódító. Nem biztos, hogy az apának nem lehetnek anyai ösztönei. A kép sokkal árnyaltabb és érdemes a közgondolkodást, jogi szabályozást ehhez finomítani.

Ha már a madártani hasonlatoknál tartunk érdemes a madárvilág másik két promiszkuitással jellemezhető, sajátos társadalmi, családi konfigurációját választó példányát is megemlíteni.

A madárvilág swingerklub működtetője.

nagy vázapapagájok²  swingerklubokat működtetnek, ahol a 25%-kal nagyobb termetű nőstények 3-8 szexuális partnerrel rendelkeznek és a madárvilág legtekintélyesebb nemzőszervével megáldott, közel két órás légyottra képes hímekkel közösen nevelik fel a közös utódokat. A keltetési és fiókanevelési időszakban a hímek a nőstények madárdalára perkálják a gyerektartást, hozzák a tápot.

A madárvilág mozaikcsaládja

lazúr tündérmadár

lazúr tündérmadár³ a verébalakúak pávája hiszen a párosodási időszakban a hím ragyogó kék és fekete színével uralja a párkapcsolatok dinamikáját. Látszólag, mert a szexben teljes az egyenjogúság. A képmutató verebek, legyenek nőstények vagy hímek,  folyamatosan új és új partnerrel színesítik szexuális életüket és szaporítják családjukat, miközben társadalmilag monogám párokban élnek és utódaikat is párokban nevelgetik. Bár feltételezem itt minden esetben a nőstény kapja meg a gondozó szülői jogokat és a hím nem kap láthatási jogot. De ki tudja?

Kép: Fir0002/Flagstaffotos¹


Forrás

¹http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8473000/8473161.stm
²http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Vasa_Parrot
³http://en.wikipedia.org/wiki/Superb_Fairywren

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top