A madabai mozaiktérkép utat mutatott Jeruzsálemben

Egy 1500 éves utat találtak Jeruzsálem óvárosában, 4,5 méterrel a  Dávid utca szintje alatt. Az utat a bizánci érából származó, Jordániában található madabai Szent György templom apszisában található 8×16 méteres,  a Szent Földet is ábrázoló padlómozaik térkép mutatta.

A méteres járólapokból készült út abból az időből származik, amikor Jeruzsálam keresztény ellenőrzés alatt volt. Mivel ez az út kötötte össze a város keleti és nyugati oldalát, emberek, hívők ezrei használták ezt az utat, amikor a városba jöttek.

Madabai mozaik

A történelem legrégebbi földrajzi ábrázolást tartalmazó padlómozaikja  egy ismeretlen művész munkája a VI. századból, aki valószínűleg a Jordániában levő, madabai keresztény közösségben élt, ami akkor érseki székhely volt. A perzsa hóditást követően a muszlim emberábrázolási tilalom miatt néhány emberalakot eltávolítottak a térképről. A 746-os földrengésben a templom jelentősen megsérült és elhagyatottá vált. A mozaikokat az új görök-keleti ortodox templom építésekor fedezték fel 1894-ben. 1965-ben az eredetileg 21×7 méteres, két millió darabból álló mozaikot helyreállították és konzerválták.

2010.január 11-én készült filmet annboblynn készítette és tette fel a youtube-ra.

A mozaik hatalmas jelentősége, hogy segítségével sikerült a bibliai helyeket azonosítani és elhelyezni. A térkép adott útmutatót a Jeruzsálem zsidó negyedében történt feltárási munkálatokhoz 1967-ben.

A térkép északon Libanontól, délen a Nílusig, nyugaton  Földközi tengerig, keleten a sivatagig fekvő részt tartalmazza. Növényzetre, életmódra utaló képekkel látható a Holt-tenger, a Moab sivatag, Jordánia, Jericho , Jeruzsálem részletes térképe, Gáza, Askalon, Neapolis és a magyarázatok görögül.

Sajnos ezt a padlómozaikot még nem láttam, de remélem sikerül még többet megtudni róla. Addig is ajánlom a Wikipédiát

Kép : Wikipédiát

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.