Kultúrmozaik-Enyém, tied, mienk(2005)-filmajánló

Rene Russo-nak én bármit elhiszek. Még azt is, hogy van tíz gyermeke és dacára annak, hogy egy liberális, szabadelvű anya, aki divattervezőként sem utolsó, hozzá akar menni a nekem kevésbé vonzó, katonás, Dennis Quaid játszotta (Meg Ryan megcsalt férjeként jobban azonosítható) nyolcgyermekes özvegy admirálishoz. Azt különösen könnyű elhinni, hogy az egyébként tündéri gyerekek szabotálják a szülői szándékot.

yours mine ours filmposter 1968

Akik mozaikcsaládban élnek még jobban át tudják élni a két szerelmes felnőtt küzdelmét az elemekkel és kicsit fellélegeznek, ha az ő életüket csak két-három mostohagyermek színesíti. A  filmben a papa feszes, katonás stílusa keveredik a mama kicsit kaotikusabb családszervezési metódusával. A gyerekek ellenállásából, a két nevelési stílus találkozásából, a méretből adódó logisztikai feladatokból (fürdőszobai rend beosztása) számtalan humoros szituáció keletkezik és természetesen a film végén mégiscsak egy nagy boldog családként élik életüket.

Persze ez csak a filmekben megy ilyen egyszerűen. Vagy mégsem?

Ez annyira abszurd, hogy csak igaz lehet.

De mégis! Bármilyen nehéz elhinni, ez nem fikció. .Az eset valóban megtörtént  1961-ben Kaliforniában, A tízgyermekes Frank Braedsley és  nyolcgyermekes Helen North valóban egyesítették erőiket és csonka családjaikat, hogy egy nemzeti különlegességgé váló mega mozaikcsaládot alkossanak.

A film alapja Helen Northnak a Who gets the Drumstick? cimű regénye, amit  az egyesülést követő első évek humoros és kevésbé humoros helyzeteiről írt. A regényt nemcsak a humor, hanem a szeretet hatja át. A humoros helyzetek leírásánál sohasem derül ki, hogy Helen jobban vagy esetleg kevésbé szereti a történetben szereplő gyereket. A család a könyv filmjogait még a megjelenés előtt eladta és abból készült 1968-ban, az eredeti Enyém, tied, mienk című film a kor két nagy sztárjával, Henry Fondaval és Lucille Ballal. A filmjogok újabb értékesítése után készítették el 2005-ben az erdeti remake-jét, de a két főszereplő nevén és az alaphelyzeten, a két család egyesítésén kívül nem sok fűzi az eredeti történethez, az eredeti regényhez és az eredeti filmhez.

Melyik a jobb?

A cím hasonló, a műfaj eltérő, az aprópó különböző.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top