Valentin napi séta a Szerelem útján

Lakat feltétlen legyen túlélő csomagunkban, ha a lélegzetelállítóan gyönyörű, mozaikokkal díszített alagúttal tarkított Via dell’Amore-n sétálunk, mert szerelmünk megörzésének a zálogát bizony ott kell hagynunk a szimbolikus szobor mögötti teraszon, ahol a love is in the air.


A Via dell’Amore, a Riomaggiore és Manarole közötti 20 perces sétáló út, annak a 11 km hosszú gyalogútnak az egyik legszebb szakasza, ami a szépségéről elhíresült falvakat, a Cinque Terre településeit köti össze. A sziklaszirtekhez csapodó hullámok zajától kísérve sétálhatunk végig a mélyzöld tenger melletti dramatikus partvonalon. Az utat, hol graffitikkel, hol bájos MOZAIKOKKAL díszített alagútak tarkítják. Az élményt még teljesebbé tehetjük, ha megállunk egy romantikus ebédre vagy a Szerelem szimbolikus szobra mögötti kerítésen lakatolgatunk, hogy szerelmünket örökké tegyük.

Köszönet  shenil56-nak. aki  a youtube-on egy csodálatos romantikus verzíót készített az ő élményeiről a Szerelem úttján.

Cinque Terre, a Ligur tenger és a teraszos szőlőföldek találkozópontja

Manarola

A tipikus ligur színekben pompázó, sziklás, meredek területre épült, tengerre néző ódon toronyházak öt falvát Monterosso Al Mare-t, Cornigliat, Vernazzat, Manarolet, Riomaggioret – a XI-XII században, a szaracénok támadásai elől a tengepartra húzódó törzsek alapították az olasz Riviéra sziklás partszakaszán Liguriában, La Speziától nyugatra. A szaracénok támadásakor is jól vizsgázó, a szűk utcákra épített, nagy hőségben hűs árnyat biztosító házak, a természeti adottságokhoz igazodva nemegyszer két bejárattal rendelkeznek. A homlokzati bejárat az alsó utcára, a hátsó bejárat pedig egy magasabban fekvő utcára nyílik.

A halászatból, borászatból élő falvak

A Maestro képe

A bizonságos zártságban, egymással csak gyalogúton, vasúton és tengeren összekötött (de  közúton nem), önálló életmódra berendezkedett falvak kis sziklás öbleiben apró halászcsónakok ringatóznak, jelezve, hogy a tengerből szerzett zsákmány nemcsak az elmúlt évszázadokban, de ma is egyik legfontosabb élelmük. A pici halvendéglőkbe beülve kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, de ne hagyjuk ki a ház borát. Évszázadok óta folyik itt szőlőtermesztés és borászat, pedig nagy elszántság és sok föld kellett a szőlészet megalapozásához. Ahhoz, hogy a szél és eső koptatta sziklákon a szőlő gyökeret tudjon ereszteni először ki kellett képezni a teraszokat, majd a földet idehordani. A helyiek által Maestroként tisztelt argentin művész, Silvio Benedetto meg is örökítette a helyiek kereseti forrását, ami a bányászatban is bevált, síneken futó kocsik használata mellett is iszonyú sok gyaloglást, kapaszkodást, cipekedést, erőfeszítést kíván.

És a bonusz egy csodálatos légifelvétel a Cinque Terre-ről, amit a 5terre Nemzeti Park tett közzé a youtube-on. parconazionale5terre

A régió lenyűgöző, hiszen La Spezia és  a jachton érkező sztárok által joggal felkapott halászfalu, Portofino is hasonlóan gyönyörű célpont. (Ugyan kevés halászfaluban van többemeletes parkolóház és designer boltok sora, mint ebben).  Ha valaki a Cinque Terre-ről szeretne többet olvasni a számtalan angol nyelvű oldal mellett van egy igazán kiváló, magyar nyelvű oldal: cinqueterre.hu , amit szívesen ajánlok.


Képek: szerző felvételei


Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.