Mostoha vagy? Óvatosan a pénzügyekkel

Mottó:  A pénzzel kapcsolatos egyetlen igazi kérdés, hogy mit kezd vele az ember. (John D. Rockefeller)

A pénz a hatalom és az ellenörzés gyakorlásának eszköze. Az élet dolgairól kialakított véleményünkbe beszivárog szocializálódásunk, a múltunkban belénk maródott gyakorlatunk, az élettapasztalatunk, vagyoni helyzetünk, kötelezettségeink és a kapcsolatunkban betöltött státuszunk és ezek a hatások konfliktusokat okozhatnak párkapcsolatunkban is.

Ez alól a konfliktusok alól nem kivétel a pénzügyek sem és válik a válások egyik leggyakrabban előforduló okává. Takarékos vagy? Esetleg pazarló? Megégetted már magad csalódásokkal, rossz válással?  Hiteleid vannak vagy nagy vagyonod? Gyerektartást fizetsz vagy gyerektelen vagy?  Jó anyagi körülmények között élsz vagy egyik napról a másikra? Első házasságodban élsz vagy belecsöppentél egy válás utáni férfi életébe? Semmilyen párkapcsolatban nem egyszerű ezeket a különbségeket feloldani, de mostohaanyaként még nehezebb.

Függetlenül az adott anyagi hozzájárulás nagyságától, a mozaikmama (mostohaanya) rendelkezik legkevesebb ellenőrzési joggal a mozaikcsalád pénzügyi helyzete felett. Ha a partnerkapcsolatban párunk mellé előző kapcsolatából, kapcsolataiból származó gyerekeket is kapunk, pénzügyeink nemcsak újabb paraméterrel bővülnek, de tudomásul kell venni hogy ebben a hatalmi, ellenőrzési, jogi, pénzügyi szituációban a nem gondozó szülő és annak párja (ami leggyakrabban a mostohaanya, mozaikmama) lehet a legnagyobb vesztes. Hirtelen nemcsak partnerkapcsolatunk működtetését kell megoldanunk, hanem anyagilag, érzelmileg is egészségesen kell kijönnünk ebből a játszmából, amiben a gyerektartás csak a jéghegy csúcsa.

A válás nem javít párod és exe közötti pénzügyi vitákon. Ha  párodnak és exének a pénzügyek megtárgyalása a házasságuk előtt is nehéz volt és a pénzügyek tisztázása a válás során sem ment gördülékenyen, akkor ne legyenek illúzióid, ez a válás után sem fog jobban működni. Sőt. Rosszabbul. Ebben a helyzetben a mennyiség nem javítja, hanem rontja a helyzetet, mert amit két ember nem tudott megoldani, valószínűleg a csatolmányokkal növelve sem fog. A versenyzés a gyerekek kegyeiért, a bűnösség érzetének megváltása, a bűnösség miatti csúsztatások, a láthatás körüli hatalmi játszmák, az idő pénzbeli megváltása nem szolgálja a csapatdinamikát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzügyek azokban a mozaikcsaládokban működnek a legjobban, amelyek jó anyagi körülmények között élnek.

A párod gyermekei manipulálnak benneteket. A párod gyermekei, akinek a legtöbb információja van a  két háztartásról, nagyon gyorsan rájönnek hogyan játszhatják ki a szülőket egymás ellen vagy használhatják fel az információkat a másik szülőnél. Illusztrációként kivonat a nálunk folyó párbeszédekből, de nincs kétségem, hogy a másik oldalon is hasonlóak hangozhatnak el.

  • „A helyzetnek egy nagy előnye, hogy több helyről kapunk ajándékot.„ – az akkor 7 éves Viktor summázata a mozaikcsalád előnyeiről.
  • „Az nem jó, mert a mama és családja mindig azt veszi meg, amit kérünk és azt már kitaláltam, hogy tőlük mit kérjek.” – a 11 éves Vivien válasza, amikor  az általa feltett,”  varrógépet kitől kérjen ajándékba” azt válaszoltam, hogy a mamájától.
  • „Amennyi zsebpénzt ad a papa, annyi ajándékot kap.”- a 14 éves Vilmos gyilkos humora,  arra a helyzetre, hogy a párom gyerekei a gondozó szülőtől, a főállású anyától kapják a zsebpénzt és a páromtól csak étkezési utalványt kapnak.

A párod gyermeke lojalitásból pénzügyi adatokat gyűjthet rólatok. A párod gyermeke az, aki a lojalitását a másik szülőről származó információk megszerzésével fejezheti ki és aki folyamatosan abban a helyzetben van, hogy a  két család életszinvonalát összehasonlítsa. Az sem túl előnyös, ha a gondozó mama által nyújtott magasabb életszinvonal, jobb életkörülmények miatt kritizálja az apját, de az sem, ha minden egyes információt a mama felhasznál, hogy még több gyerektartás, egyéb támogatást kérjen. Érdekes módon az apa által vásárolt természetbeni hozzájárulások, tankönyvek, tanfolyamok, ruhák, kirándulások sem csökkentik, hanem növelik a gondozó mama igényeit.

A gondozó szülő nem kell, hogy elszámoljon a tartásdíjjal. A mai magyar gyakorlat szerint a gondozó szülő hoz meg minden döntést a gyerekek felől, legyen az a táborozás, ruházkodás, vakációzás kérdése, anélkül, hogy a másik szülőt beavatná. Pedig a párodnak ugyanúgy ki kell alakítania a gyermekes háztartást gyerekszobával, játékokkal, szervezni kirándulásokat, venni ajándékot. Ha a gondozó szülőnek, a mamának rendkivüli kiadása van gyerektáborok, osztálykirándulások vagy szakkörök miatt, szinte pillanatokon belül a párodnál landol a finanszírozás igénye.  Ha a párodnak vannak rednkivüli kiadásai a gyerekek vakációja, lakásfelújítás, gépkocsijavítás, betegség miatt, azt saját magának kell megoldania.  Ez nemcsak a párodnak, de neked is nagyon sok keserűséget okozhat és csak reménykedhetsz, hogy a gyerkekre kapott tartásdíjat teljesen a gyermekek érdekében használja fel.

A párod gyermekeinek mamája a minta a pénzhez való viszonyulásban. Szomorúan fogod tapasztalni, hogy a párod gyermeke a pénzhez való viszonyát az édesanyjától tanulja. Lehetsz te és a párod bármilyen takarékos, a gyerekek költekezőek lesznek, ha a mamájuktól nem tanulják meg a pénz tiszteletét. Azon sem tudsz változtatni, ha a pénz, mint fétis ivódik bele a gyerekek hétköznapjaiba. Azt sem tudod befolyásolni, ha a gyerektartásról és annak felhasználásáról, hamis képet vetít az édesanya a gyermekekbe.

A pároddal szembeni elvárásokat a gondozó szülőnél tanultak határozzák meg. Ha a párod az életkörülményei, prioritásai miatt takarékosan él, akkor igénytelennek minősül a kamasz logika és  az anyai otthonból hozott elvárások tükrében. A mama által nyújtott 4 csillagos szállodában töltött all inclusive nyaralások, a minden gyereknek kialakított külön szoba, a 40 fős partik, a pizzarendelés elvárásként jelenik meg a pároddal szemben.

A mostohaanyai támogatásod a párod ellen fordítható. Ha a mozaikszülő, mostohamama vagy gyermek nélkül, talán van lehetőséged támogatni a párod gyerekeit. Kirándulásokat fizethetsz, ruhákat, játékokat, számítógéped vehetsz és valószínűleg emelheted az életszinvonalát a mozaikcsaládodnak. De ez a 22-es csapdája. Segíted a párod, hogy könnyebben élje meg a válás okozta pénzügyi terheket, javítsd a gyerekek értékítéletét, de a magasabb életszinvonal, a gyerekek különlegesebb élményei a gondozó mamában meg nem alapozott igényeket, mohóságot, irigységet válthat ki.

Győzzön a józan ész!
Ha mozaikmama vagy saját gyermek nélkül felejtsd el az önzetlenséget  és a nagylelkű gondolatokat azonnal töröld az emlékezetedből! Ez az a terület, ahol a romantika és a józan ész között egyensúlyozva a józan észnek kell győznie.
  • Járulj hozzá a közös háztartásotokhoz, a közös kirándulásokhoz úgy, ahogy te és párod ezt ésszerűnek és igazságosnak tartja, de legyen meg az elkülönített bankszámlát!
  • Óvatosan a gyerekeknek adott nagy értékű ajándékokkal, mert csak csalódás ér, ha azt nem viszonozzák!
  • Sohase adj úgy ajándékot, ami a párod exénél hasznosulhat!
  • Ne legyen közös vagyonod a pároddal, mert az örökség körüli csatározásokban még a saját vagyonrészedet sem tudod megvédeni! Ha mégis lenne, legjobb szerződésekkel a kétes vagy kétesnek látszó helyzetekből fakadó vitákat megelőzni.

Ha közös gyereketek születik vagy ha a párod gyerekei már saját útjukat járják újra lehet értékelni a helyzetet, de addig légy mértéktartó!

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top