Mit tehet a mostohaanya a féltestvérek kapcsolatáért?

Cathrenie Zeta-Jones enyhítést kért bűnös mostohafiának, aki az április 14-i ítélethozatalkor akár 10 évet is kaphat kábítószerterjesztésért. Azt kérte kézzel írott kérelmében, hogy a Szövetségi Bíróság vegye figyelembe mostohafiának, két gyermeke féltestvérének a pozitív tulajdonságait. Szerinte a mostohafia gondoskodó, figyelmes, értékes ember, adta hírül a People Magazin április 7-én (a kézzel írt levél).

Le a kalappal előtte!!!

A helyzet nem szokványos. A mostohaanya a világhírű színésznő, Catherine Zeta-Jones, a mostohafiú a világhírű színész, Michael Douglas 31 éves fia. A bűncselekmény kábítószerterjesztés. Úgy tűnik a színésznő minden lehetőséget megragad, hogy a férje , a közös gyerekeik és mostohafia közötti kapcsolat az adott körülmények között a legjobb legyen. Amikor összeházasodott, majd családot alapított Michael Douglasszel, teljes természetességgel integrálta be Cameron Douglast apja új családjába. Ebben a kritikus helyzetben is helyesen cselekszik. Megpróbálja tekintélyét is felhasználni, hogy mostohafia enyhébb büntetésben részesüljön. Catherine Zeta-Jones nagyon okosan gondol a gyerekeire és próbálja megőrizni a gyermekei és a mostohafia közötti kapcsolatot a kialakult helyzet ellenére.

Nem valószínű, hogy a magyar mozaikcsaládok vagy mostohaanyák hasonló helyzetbe kerülnének, de felhívja a figyelmet egy fontos tényre. A mostohanya-egyben-anya párjával közös gyermekei kivételes helyzetben vannak, hiszen ők azok, akik a mozaikcsaládban mindenkivel vérségi kapcsolatban vannak. Nemcsak az édesanyjukkal és édesapjukkal, de párja előző házasságából született gyermekeivel is.Hihetetlenül nagy az anyákká váló mostohaanyák felelőssége, hogy ez a vérségi kapocs ne elválasszon, hanem összekössön. A gyermekei ne irígységgel, negatív érzésekkel gondoljanak féltestvérükre, hanem kössenek életre szóló szövetséget féltestvérükkel. Nyílván a korkülönbség vagy a távolság nehezítheti ennek a kapcsolatnak a kialakulását, de ugyanakkor a testvéri vetélkedés is finomabb formában jelentkezik.

Mit tehet ezért az édesanya, aki egyben mostohaanya?

  • Féltestvér integrálása…A féltestvérek könnyebben integrálódnak be egy mozaikcsaládba. A kapcsolat sokkal természetesebben alakul ki, mintha mostohatestvérek kerülnének össze, hiszen nem két idegen gyermek összekényszerítéséről van szó. A kapcsolat a kisebbik testvér születésével indul. Ennek ellenére a tigrissé váló friss anyuka gyermeke túlzott védelme érdekében eltaszíthatja a nagyobb gyermeket. Úgy tűnik Cameron Douglas korábbi nyilatkozatából, msotohaanyja mindenféleképpen integrálni szerette volna őt családjukba és elismerően szólt erről a törekvéséről.
  • Egyenlő bánásmód elve…Az édesanyától, aki motohaanya is egyben, azt várja el a környezete, hogy egyformán kezelje a féltestvéreket. Mindenből ugyanannyit kapjon, ugyanakkora legyen a szobája, ugyanakkor legyen a lefekvési idő. Ugyanakkor a gyermekek különböző kora miatt mások lehetnek az igények. A megfelelő arányokat meg kell találni. Ha a szülő megmagyarázza a különbségek okát, a gyermekek azt el tudják fogadni.
  • Konfliktus kezelés… Fordul a kocka. Míg a közös gyermekük születése előtt úgy érezhette, hogy a párja vele szemben is megvédi gyermekét, most ő kerül ebbe a helyzetbe. A féltestvérek közötti konfliktusban úgy érezheti, hogy a nagyobb bántja az ő gyermekét és személyes sértésnek vesz minden vitát, attrocitást. Édestestvérek között is lehetnek konfliktusok. A mostohaanyának meg kell próbálni úgy értékelni a helyzetet, mintha édestestvérek között történne. Szerencsésebb a hatalmi harcokba nem beleszólni, mert növelheti a feszültséget. Nem könnyű. Ezeket legjobban az édesszülő tudja elsímítani,de lehet, hogy neki sem érdemes beleszólni, mert a testvéri konfliktus zsarolási játszmájának áldozatává válhat.
  • Vendégség szindróma eliminálása…Eőfordulhat, hogy a nagyobb testvér időszakonkénti látogatása a kicsikben azt az érzetet keltheti, hogy a nagyobb testvérnek több joga van. Érdemes figyelni rá, hogy a nagyobb gyermeknek ne csak jogai, hanem feladatai is legyenek. Ha az édesszülők között megfelelő a kapcsolat, jó megoldás lehet a kistestvérek látogatása a nagyobb testvérnél, hogy legyen olyan helyzet, amikor ők érezhetik magukat vendégként. A vendégségérzetre azért is érdemes figyelni, mert nemcsak a féltestvérek között okozhat konfliktust, hanem az apa és gyermek kapcsolatának intimitását is veszélyeztetheti.
  • Birtokviszony kezelése…A kisebb gyermekek szeretnék szüleiket kisajátítani. De előfordulhat, hogy a nagyobbik testvér is anyahiányban szenved és ezért ölelésre, babusgatásra vágyik. Ennek az igénynek a kielégítése feszültséget okozhat a gyerekek között. A gyermekek nagyon értelmesek. Érdemes velük megbeszélni a családtagok speciális helyzetét, ami az eltérő bánásmódot okozhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top