Feleségcsere avagy a mozaikcsaládok profitálhatnak-e a valóságsókból?

©MozaikCsalád Magazin

Paradox ötlet. Ha a mostohaapa nem tud megbékélni azzal, hogy a felesége iránti szeretete nem elegendő alap mozaikcsaládjuk családdá válásához, akkor jelentkezzen egy olyan valóságsóba, ahol a mostohacsaládja néhány hétre kap egy vendégapát helyette és a mozaikcsalád dinamikája szinte magától beindul. A mostohatestvérek mostohatestvérekkel és mostohaszülőkkel kialakult jogi viszonyrendszere valódi emberi kapcsolattá érik.

Amikor tíz évvel ezelőtt előszőr találkoztam a valóságsókkal Angliában, hitetlenkedve néztem a Big Brother fogat mosó szereplőit. Nem tudtam, hogy egy akkor ötven évesműfaj újkori darabjával szembesültem és ez egy korlátok nélküli iparág, amiben nemcsak a negatív népnevelés dominálhat. A gegmesterek gyakorlatilag minden élethelyzetre képesek ráültetni a valóságsó műfaját. A kitalált pénzügyi koncepció és a kitálalt élethelyzet közötti korreláció még nem teljesen átlátható, de úgy tűnik van az a pénz, amiért az emberek hajlandóak elismerni, hogy azért kövér a családjuk, mert minden este junk foodot esznek, amit étkezőasztal hiányában a tv előtt kucorogva fal be a család apraja, nagyja. Élnek közöttünk emberek, akik szülői és pedagógiai gyöngeségeiket ország-világ előtt bevállalják, hogy profi Mary Poppinsok tanítsák rendszeretetre, jólneveltségre csemetéiket és neveljék meg a neveletlen szülőket. Lusta embertársaink inkább nyilvánossá teszik a lakásukban uralkodó mocskot és rendetlenséget, csak azért, hogy egy hivatásos takarító brigád megtegye azt, amire ők képtelenek. Nem beszélve az éttermi valóságsók hihetetlen népszerűségéről.

Az ötlet nem a Viasaté, de úgy tűnik vagy áthatotta a népnevelés nemes feladata iránt érzett elkötelezettség vagy hihetetlen pénz van a műfajban, de ontja az újabb és újabb sorozatokat. Vagy házat vagy nőket alakít át, esetleg éttermet újít fel. Az általam felfedezett legújabb gyöngyszem, a a tizedik részénél tartó Feleségcsere.

A Feleségcsere

Utólag már sajnáltam, hogy a probléma közepébe csöppentem, ahol egy motorozást imádó, hosszú hajú, tetovált férfi próbált rávenni egy kisgyermekes anyát, hogy vigye el a gyerekeket a játszótérre és engedje őket fagyit enni. Annyira nem értettem a szituációt, hogy kíváncsivá tett, ez az ápoltsággal nemigen vádolható fickó miért nyilatkozik olyan bátran egy konyhában a gyermeknevelésről, majd ül le az apró kislányokkal beszélgetni arról, hogy hova menjenek játszani. Gyorsan kiderült, emberünk nemcsak kinézetével volt kakukktojás ebben a családban és hosszú tincseit, liberalizmusát, kényelemszeretetét egy idegen férfi által éppen rendszeretetre szoktatott másik család hiányolja. De nagyon.

A motiváció

Két elégedetlen férj döntött úgy, hogy változtat az életén azzal, hogy két hétre beintegrálódik egy másik család életébe családfőként.

  • Az egyik férjet egy rendszerető, nem túl laza fickót a felesége merevsége, szigorúsága akasztott ki és ezért vállalkozott arra, hogy egy időre feleségét és családját kölcsönadja egy másik férfinak egy kis lazító gyakorlatra.
  • A másik férj, a Harley-s, tetovált, hosszú hajú egy mozaikcsalád feje, aki feleségével, felesége lányával és saját lányával él együtt. A mozaikcsaláddá válás rögös útját járva jutott arra a felismerésre, hogy egy vendégapa talán segíthet nekik a családdá, a mozaikcsaláddá válásban.

A műsor ötletgazdái által kialakított játékszabály szerint az első héten a vendégapa egy az egyben átveszi a másik családfő reszortját, majd a második héten ötletel, újít a saját élettapasztalatai alapján.

Az együttélés

A film az eredetileg angol ötlet amerikai adaptációja és ebből adódóan a szituáció is extrém a magyarországi viszonyokhoz képest, amit a szerkesztők a családok kiválasztásával tesznek még szélsőségesebbé. Azok a magyar családok, akik a Családi körön szocializálódtak kevésbé lepődnek meg, de meglehetősen szkeptikusak a szituáció valódiságát illetően. Ha elhisszük, hogy igazi emberek igazi problémáiról van szó és nem színészek játszák el az élethelyzetet megírt forgatókönyv alapján, akkor nagy a műsorkészítők felelőssége. Igaz őket nem az zaklatja fel, hogy a rosszul összeválasztott szereplők nem javítani, hamem rontani fognak családjuk élethelyzetén, hanem az extremitásból adódó nézettség.

Az ominózus rész is alapvetően közhelyekből építkezett. Vett egy laza és egy rigid családot, az apákat kicserélte. Így a végkifejlet is megjósólhatóvá vált.

  • A laza család fellázadt…Egy laza, de a mozaikcsaláddá válás nehézségein még nem  túljotutt család ellenszenvel fogad egy olyan férfit, aki azt sem tudja mi az hogy mozaikcsalád, de tud elképzelni nagyobb rendet és tisztaságot, mint amivel szembesülnie kell. Elképzeléseit  a család számára reformer módon a család aktív részvételével kívánja megoldani. Nem nehéz kitalálni, hogy nem vív ki nagy népszerűséget. Mert őszintén, ki a fene szereti feladni a szabadságát egy kis munkáért.
  • A rigid család élvezi az új helyzetet…A másik család bezzeg adaptív. A szigorú szabályok, ingerszegény környezetben élő gyerekek felvillanyozódnak, amikor a vendégapa lunaparkba, fagyizni viszi őket. A túlszabályozó mama bőrszerkót húz és motorozni, táncolni megy a vendégférjjel a rendrakás, szigorú napirend és körletrend  helyett. Csak a bolond nem élvezne egy ilyen helyzetet.

A konklúzió

A reakciók abszolút emberiek. A szigorú, rigid édesanya lelazult, a gyerekek pedig élvezték, hogy fagyit ehetnek, hogy nemcsak a lakásban, hanem máshol is játszhatnak. Ami számunkra lényeges, a mozaikcsaládban végbement változások. Bár értékelték, hogy a vendégapa elindította a környéken lakó családok közé integrálódásukat és segítségével megtanulták szeretni és rendbentartani a kertjüket, de  már alig várták, hogy megszabaduljanak tőle. A külső ellenség összehozta a családot, felgyorsította a mozaikcsaláddá válás folyamatát.

  • Közös ellenségkép…A mozaikcsaládot és a mozaikcsalád belső viszonyait opponáló, ellenségesen viselkedő kamaszlányok és az édesanya a merevebb vendégapa által támasztott elvárások, tisztasággal kapcsolatos elvárásai miatt egységfrontot alakítottak ki és sokkal közelebb kerültek egymáshoz.
  • Hiányérzet…El kezdték hiányolni a kevésbé konvencionális, lazább és ezért a családapákról felállított hagyományosabb csalaádapa  mércével szemben különleges kacsatojásnak számító mostohaapjukat.
  • Közös értékek…Az addig elutasított szokások, tulajdonságok felértékelődtek.
  • Érzelmi kötődés…A mostohalányok testvérként kezdtek viszonyulni egymáshoz és a mostohalányok a mostohaszüleiket el kezdték szüleiknek tekinteni.

Ez lenne a recept az ideális mozaikcsalád kilakításához vagy messzemenő következtetések levonásával ne kísérletezzünk? Nem tudjuk, de hasonló értékváltásokon mehetnek keresztül a mozaikcsaládok között ingázó gyermekek. Bár nem tartozom a valóságsók rajongói közé, de a róluk készített filmet szívesen megnézném.

Scroll to top