Gasztro mozaik – Bodzaital

A barnacukorral megbolondíthatjuk a színét ennek a kellemes, muskotályos ízű limonádénak             ©MozaikCsalád Magazin

Idén a természet majd egy hónapos késéssel indult, de úgy tűnik a bodza behozta a lemaradást és a melegebb zugokban már teljes pompájában virágzik. Ha az idő kegyes lesz hozzánk és sem az eső, sem a szárasság nem viszi el virágokat, még van másfél-két hónapunk, hogy élvezzük a bodzavirágból frissen készített italokat, vagy kísérletezhetünk lekvárral, szósszal és egyéb bodzás finomságokkal. Kezdjük el a felkészülést az üdítő, muskotályos ízű, illatú bodzaital elkészítésével. Mivel elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors, ezért akár két-három naponta elkészíthetjük, amíg a szezon tart. Egész biztos, hogy valahol otthonunk környékén ráakadunk a kedvenc bodzavirág lelő helyünkre.

A bodza

A virágzó bodzabokor ©MozaikCsalád Magazin
A bodzabokor ©MozaikCsalád Magazin

A bodzacserje szinte eltévszthetetlen, hiszen a tenyérnyi virágjai nemcsak látványukkal, de illatukkal is odavonzák tekintetünket. A bodza egyes virágai kicsik, fehérek-sárgásfehérek, erős illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A virágzásra legtöbbször május-júniusban kerül sor, a termések csonthéjas, 2-3 magos, fekete bogyók, augusztusban, szeptemberben gyűjthetjük össze az érett terméseket. Mielőtt szüretelésbe kezdünk, meg kell tudnunk különböztetni a fekete bodzát és a gyalogbodzát, mert  a gyalogbodza nem fogyasztható, fajtársával való összetévesztése általában enyhe lefolyású, hányással-hasmenéssel járó növényi mérgezést okozhat, amely elsősegélyt vagy orvosi segítséget nem igényel. Ugyanis nemcsak levelei, de éretlen gyümölcsei is cián-glükozidokat tartalmaznak. Megismerhető arról, hogy a gyalogbodza csak kivételesen nőhet meg másfél méternél magasabbra, levelei nem tojásdadok, hanem hosszúkásak, virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak, szintén fekete bogyótermései – eltérően a fekete bodzától – felálló terméscsoportban állnak.

A bodza virágja

Ugye milyen gyönyörűek ezek a viágok így csokorban? ©MozaikCsalád Magazin

A bodzabokor virágzata nemcsak a koranyár utcáit teszi bódítóvá, de gyógyhatású is. Elsősorban flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, némi illóolajat, nagyon kevés ciánglikozidot tartalmaz. A bodza friss terméseiben szerves savak mellett cukrok és C-vitamin is előfordul. Sokféle hasznosítása ismert. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital és szörp is készíthető.

A bodzaital

Limonádét készítünk, és abba néhány jól megmosott virágot áztatunk. Néhány óra múlva kellemes, muskotályos ízzel gazdagodik limonádénk, és kész van a pompás, tisztító és gyógyhatású frissítőital.

Hozzávalók

  • Jaj de jó! Készül a bodzaital. ©MozaikCsalád Magazin

    8-10-12 fej virág- legyen szépen virágos, de ne legyen túlvirágzott

  • 56-60 dkg cukor- ha barnacukor, az ital színe a konyakéhoz fog hasonlítani.
  • 90-100 szem citrompótló
  • 1 db citrom, szeletekre vágva
  • 4-5 literes befőttesüveg

Elkészítése

  1. A vizet melegítsük fel és oldjuk fel benne a cukrot.
  2. Ha a cukor elolvadt, akkor tegyük félre hűlni és ízesítsük meg a citrompótlóval.
  3. Mossuk le a bodzavirágokat és a citromot.
  4. A bodzavirágokat csipkedjük bele a a befőttes üvegbe úgy, hogy a töld szárából csak a legzsengébb, közvetlenül a virág melletti részek legyenek.
  5. A kihűlt limonádélevet merjük rá a virágokra.
  6. Tegyük a tetejére a szeletelt citromot.
  7. Hagyjuk állni 8-10-24 órát, közben időnként megkeverhetjük.
  8. Ha úgy ítéljük meg, hogy az ízek összeálltak, akkor szűrjük le és tegyük palackokba.
Scroll to top