máj 152010
 

A barnacukorral megbolondíthatjuk a színét ennek a kellemes, muskotályos ízű limonádénak             ©MozaikCsalád Magazin

Idén a természet majd egy hónapos késéssel indult, de úgy tűnik a bodza behozta a lemaradást és a melegebb zugokban már teljes pompájában virágzik. Ha az idő kegyes lesz hozzánk és sem az eső, sem a szárasság nem viszi el virágokat, még van másfél-két hónapunk, hogy élvezzük a bodzavirágból frissen készített italokat, vagy kísérletezhetünk lekvárral, szósszal és egyéb bodzás finomságokkal. Kezdjük el a felkészülést az üdítő, muskotályos ízű, illatú bodzaital elkészítésével. Mivel elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors, ezért akár két-három naponta elkészíthetjük, amíg a szezon tart. Egész biztos, hogy valahol otthonunk környékén ráakadunk a kedvenc bodzavirág lelő helyünkre.

A bodza

A virágzó bodzabokor ©MozaikCsalád Magazin

A bodzabokor ©MozaikCsalád Magazin

A bodzacserje szinte eltévszthetetlen, hiszen a tenyérnyi virágjai nemcsak látványukkal, de illatukkal is odavonzák tekintetünket. A bodza egyes virágai kicsik, fehérek-sárgásfehérek, erős illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A virágzásra legtöbbször május-júniusban kerül sor, a termések csonthéjas, 2-3 magos, fekete bogyók, augusztusban, szeptemberben gyűjthetjük össze az érett terméseket. Mielőtt szüretelésbe kezdünk, meg kell tudnunk különböztetni a fekete bodzát és a gyalogbodzát, mert  a gyalogbodza nem fogyasztható, fajtársával való összetévesztése általában enyhe lefolyású, hányással-hasmenéssel járó növényi mérgezést okozhat, amely elsősegélyt vagy orvosi segítséget nem igényel. Ugyanis nemcsak levelei, de éretlen gyümölcsei is cián-glükozidokat tartalmaznak. Megismerhető arról, hogy a gyalogbodza csak kivételesen nőhet meg másfél méternél magasabbra, levelei nem tojásdadok, hanem hosszúkásak, virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak, szintén fekete bogyótermései – eltérően a fekete bodzától – felálló terméscsoportban állnak.

A bodza virágja

Ugye milyen gyönyörűek ezek a viágok így csokorban? ©MozaikCsalád Magazin

A bodzabokor virágzata nemcsak a koranyár utcáit teszi bódítóvá, de gyógyhatású is. Elsősorban flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, némi illóolajat, nagyon kevés ciánglikozidot tartalmaz. A bodza friss terméseiben szerves savak mellett cukrok és C-vitamin is előfordul. Sokféle hasznosítása ismert. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital és szörp is készíthető.

A bodzaital

Limonádét készítünk, és abba néhány jól megmosott virágot áztatunk. Néhány óra múlva kellemes, muskotályos ízzel gazdagodik limonádénk, és kész van a pompás, tisztító és gyógyhatású frissítőital.

Hozzávalók

 • Jaj de jó! Készül a bodzaital. ©MozaikCsalád Magazin

  8-10-12 fej virág- legyen szépen virágos, de ne legyen túlvirágzott

 • 56-60 dkg cukor- ha barnacukor, az ital színe a konyakéhoz fog hasonlítani.
 • 90-100 szem citrompótló
 • 1 db citrom, szeletekre vágva
 • 4-5 literes befőttesüveg

Elkészítése

 1. A vizet melegítsük fel és oldjuk fel benne a cukrot.
 2. Ha a cukor elolvadt, akkor tegyük félre hűlni és ízesítsük meg a citrompótlóval.
 3. Mossuk le a bodzavirágokat és a citromot.
 4. A bodzavirágokat csipkedjük bele a a befőttes üvegbe úgy, hogy a töld szárából csak a legzsengébb, közvetlenül a virág melletti részek legyenek.
 5. A kihűlt limonádélevet merjük rá a virágokra.
 6. Tegyük a tetejére a szeletelt citromot.
 7. Hagyjuk állni 8-10-24 órát, közben időnként megkeverhetjük.
 8. Ha úgy ítéljük meg, hogy az ízek összeálltak, akkor szűrjük le és tegyük palackokba.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.