Kultúrmozaik-Elif Şafak: Az Isztambuli Fattyú

A 19 éves lány, Armanoush sokszorosan hátrányos helyzetben van abból a szempontból, hogy egy jó példaképpel felvértezve könnyen felnőhessen. Örmény apa, amerikai anya és török nevelőapa mellett jócskán akadnak identitás problémái, amit talán nem is lehet csodálni

Könyvborító Elif Safak Az Isztambuli Fattyú

Ajánlatom apropója, hogy Armanoush, Elif Safak könyvének egyik főszereplője egy különleges mozaikcsaládban nevelkedik, ahol az őrmény férjétől elvált amerikai mama dacból egy török férfihoz megy hozzá, aki így Armanoush mostohaapjává válik.

A török származású, angolul publikáló regényírónő teremtette világ mégsem  korlátozódik ennek a mozaikcsaládnak a hétköznapjaira és az anya harcoskodására. A történet szála nemcsak térben, de időben is sokkal mélyebben ütött tragédiák megértése felé sodorja szereplőit és minket, olvasókat:

  • Hogyan fér el egymás mellett a modern és a hagyományos török gondolkodás és életvitel?
  • Milyen mélyen él az örmény népben az 1915 évi örmény népírtás és képesek-e mindennapjaikban ezt elfelejteni?
  • Meggyógyulhatnak a testvérek egymás között ejtett sebei?
  • Van-e  testvéri szolidaritás?
  • Mennyire hasonlítanak az örmények és a törökök egymáshoz?

Ebben a különleges hangulatú regényben úgy kapunk választ a fenti kérdésekre, hogy közben megismerkedhetünk török és örmény ételekkel, hagyományokkal, belekukkanthatunk az emigrált örmények családok világába, érzékletes képet kaphatunk Isztanbul mai arcáról és belecsöppenhetünk egy imádnivaló török család életébe, amelynek férfitagjai sajnálatosan rendre korán elhaláloznak.

Képet felleltem: www. bookline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top