Hogyan váljunk jobb Mostohaapákká?

Mindig a vérszerinti apa marad a gyermekek apja, a mostohaapa  NEM VEHETI ÁT AZ APAI SZEREPKÖRT

Amerikai tanulmányok becslése szerint Amerikában a mozaikcsaládok száma meghaladja a hagyományos családok számát, ami azt jelenti, hogy a 13 év alatti gyermekek több mint fele csak egyik biológiai szülőjével és annak partnerével él. A bírói gyakorlat a kiskorú gyermekek gondoskodását a válás után az anyánál látja biztosítva, ezért a gyermekek nagy hányada mostohaapával, mozaikpapával él együtt.

Hatalmas a mostohaapák felelőssége mind a gyermek, mind a gyermek és a vérszerinti apa közötti kapcsolat vonatkozásában. Nem egyszerű felkészülni erre a nehéz és sokszor hálátlan szerepre. A következő tippek remélem adnak néhány támpontot.

Szerepük értelmezése…A mostohaapa sohasem felejtheti el, hogy ő nem az APA helyettese. Mindig a vérszerinti apa marad a gyermekek apja, a mostohaapa  NEM VEHETI ÁT AZ APAI SZEREPKÖRT. Még ha él is a gyermekek mamájában a vágy, hogy a mellette élő férfit fontosabbnak láttassa a gyermekek szemében, még ha időben ő lehet többet a gyerekekkel, még ha intezívebbnek tűnhet ez a szerepkör az apainál, ez ne tévessze meg őt és ne hagyja a gyerekeket megtéveszteni. Legyen józan és tudja, hogy ő gyermekek édesanyját szereti és segíti a mindennapokban, hogy működőképes legyen az új formáció és nem szabad apai jogokat vindikálnia.

Csapatépítés az édesanyával…A mostohaapának célszerű az édesanyával együtt kialakítani együttműködésük alapelveit. Ha a gyerekek kicsik, ezek nagyon nem térhetnek el az addigi alapelvektől, mert a gyermekek számára az állandóság fontos. Az idő kialakulásával már tükröződhet a mostohaapa értékrendje, elvárása is és egy új formáció alakulhat ki.

Őszinteség…A Mostohaapának nem szabad az őszintétlenség csapdájába esni. Minden kapcsolatnak, így a Mostohaapa és a gyerek közötti kapcsolatnak is fontos sarokköve. Még az anya iránt érzett lojalitása sem ragadtathatja hazugságokra, nem ápolhat nem a valóságon alapuló családi legendákat, intézményesíthet negatív képet az apáról, különösen ha az a valóságnak egy erős csúsztatása, megmásítása.

Példamutatás nevelés helyett…A mostohaapa minden mozdulata, mondata példává, ellenpéldává válhat.

  • A mostohaapa a lányok számára férfiakról alkotott mintává válik abban, ahogy a kislány édesanyját kezeli. Ha a nevelési kérdésekben az anyától eltérő véleménye van, alkalmat kell teremteni a négyszemközti egyeztetésre és sohasem szabad a gyerek előtt megvitatni az eltéréseket.
  • A mostohaapa életemódja válhat követővé a gyerkekek számára. A hobbija, életmódja, munkához való viszonya nap mint nap vizsgázik a gyermekek előtt és hagy nyomot.
  • A mostohapa gondolkodásmódja, értékítélete válhat követővé. Korrekt véleményalkotással, szerénységgel, igazságossággal mutasson példát. A gyerekek nagyon gyorsan tanulnak és nemcsak a jót.
  • Flusztrációját meg kell próbálni elpalástolni. Rosszkedve, problémája esetén inkább a csendes magányt kell választania és nem szabad kivetíteni a gyermekkel való kapcsolatra. Még akkor sem, ha ez a flusztráció a gyerek miatt keletkezett.

Édesanya minőségi együttléte a gyerekekkel… A mostohaapának nem szükséges minden programban részt vennie. Időnként a háttérbe kell vonulni és meg kell adni a lehetőséget, hogy az édesanya a gyerekeivel együtt szervezhessen programot.

Kreatív programok szervezése… A mostohaapa az édesanyával együtt vegyen részt aktívan a programok szervezésében és alakítsa ki a mozaikcsalád új szokásait, rituáléit, vicceit, emlékeit.

Megbocsátás… A mostohaapa gyakran szembesülhet gyermeki kritikákkal, vitákkal. Tudnia kell, hogy a vérszerinti kapcsolat mindig sokkal erősebb, a gyermek sokkal gyorsabban veszik össze mostohaszüleivel és sokkal gyorsabban bocsájt meg és békül ki vérszerinti szülőjével.

Elfogadás…A mostohaapának el kell fogadnia, hogy minden türelme, tudatos erőfeszítése ellenére sem sikerül megszerettetnie magát a gyermekkel, mert a gyermek érzelmeit befolyásolhatja az apa iránti lojalitás, szolidaritás vagy a féltékenység az addig egyedül birtokolt anya miatt.

Jó munkát!

Kép: saját készítés

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top