A fél millió forintért látható mozaik

Egészen pontosan 1500 angol fonttól kezdődően. Nem, ezért az összegért nem megvehető a mozaik, de lehet, hogy táncolhatunk rajta. Sőt, egy éjszakát eltölthetünk egy 5 csillagos szobában, koncerten vehetünk részt. Ha belegondolunk, hogy ezen a mozaikon megfordult Churchilltől kezdve, Grace Kelly-n, ElizabethTayloron és Gréta Garbon keresztül Maria Callasig Onassis korának összes híressége,  hogy Jackie Kennedyről el ne felejtkezzünk, akkor az ajánlat már lényegesen kedvezőbbnek tűnik.

A mozaik

A híres, sokat látott mozaik

A mozaik azon a 99 méter hosszú hajón van, amit Onassis 1954-ben az első feleségének, Tinának a javaslatára vásárolt 34000 dollárért, majd átalakíttatta azzá az úszó palotává, ami húsz évig szolgált otthonául és a nagyon híresek, nagyon gazdagok találka- és szórakozóhelyéül, üzleti birodalmának hatalmi jelképéül. A mozaik a hajó fedélzetén található, annak az egy gombnyomással táncparketté alakítható úszómedencének az alja, amit Onassis előszeretettel használt a vendégek megvendégelésére hozott homárok tárolására. Olyan aprólékossággal készítették el a mesterek a mozaikok lerakását, hogy abban egy tűsarok se botolhasson meg. A mozaik nemcsak a tűsarkak gazdái, a hajó és Onassis miatt vált híressé, hanem a motívuma miatt is. Onassis a görög kultúra szerelmeseként Minósz király knosszoszi palotájából csente a Bikaugratás népszerű motívumát.

A motívum

Bikaugrató - a mozaik Minósz krétai király palotájában, Knosszosz

Knosszosz Kréta legnagyobb bronzkori épületegyüttese, feltételezhetően az egykori Minószi civilizáció vallási és politikai központja, a mai Heraklion közelében. A palota legjelentősebb helyiségeinek vakolt falait naturalisztikus stílusú falfestmények és színezett domboművek díszítették. A leglátványosabb freskó a „Bikaugratás”. Ez a bika szarvával és hátával bemutatott akrobatikus gyakorlat, ami Krétának az egyik kedvenc szórakozása lehetett.

A hajó

Jól jelzi a hajó pompáját a gazdagságról határozott tapasztalatokkal rendelkező, a királyi életmódért rajongó Farouk király kijelentése, akinek uralkodása idején több tucat palotája, több száz autója, több ezer hektár földje volt, amíg korrupciós ügyei miatt el nem űzték Egyiptomból.

Christina…a pompa szava”

A hajó
A hajó

A mai értékén közel 10 milliárd forintos felújítás meglátszhatott az 1943-ban épült, eredetileg kanadai kísérőhajónak épült, a normandiai partraszálláson is részt vett hajón, mert az akkor már világhírű, tíz éve asszony Maria Callass, mint egy iskoláslány futott körbe a hajón, hogy feltérképezze a terepet és a hajó kincseit.

A hajó szerkezete

A leírások szerint

  • Spirál lépcsők vezettek a fedélzet különböző részeire.
  • Onassis 69 négyzetméteres apartmanjához a hálószobán kívül egy templomként kialakított, a Knossosi palota delfin és repülő hal motívumát felhasználó mozaikokkal díszített fürdőszoba és az eredeti El Grecoval otthonossá varázsolt  dolgozó szoba is tartozott.
  • Nyolc vendégszobája volt és mindegyikhez tartozott egy-egy márvány  fürdőszoba Onassis személyes jelképével, egy-egy arany delfint formázó szoborral.
  • A legnagyobb szalon padlóját szantalfa borította és a kandalló előtt egy hosszú, szarvasbőr kanapé szolgálta a kényelmet. A díszítést a perzsa sahtól kapott drágakövekkel díszített kard, eredeti Renoir, hatalmas jade Buddha biztosította.
  • Ari bárja, ahol az ifjú Kennedy és Churcill megismerkedett egymással, egy elkülönítet üvegtetős szobában volt. Az üvegtetőn mágnesezett rendszerrel mozgatott ókori hajók modellje sorakozott. A luxus minden apró részletben megnyilvánult, így a cápabőrrel borított bárszékekben, a vihar esetére felszerelt elefántagyar fogódzókban.

Onassis halála után lánya a hajót a hetvenes években a görög államnak adta, hogy reprezentációs célokra használják. Az állam által kihasználatlan hajót John Paul Papanicolau, Onassis régi barátja,  a szintén hajózási iparágban működő görög üzletember vette meg 1998-ban. Az új tulajdonos,  aki már gyerekként is hajózott a Christina-n, a 16 hónapig tartó felújításra 50 millió dollárt költött. Az eredmény zseniális. A hajó bérbevehető, egy hétre, 34 főre 17 szobában 136 millió forintért. Az étkezést a nápolyi öböl élő legendája, a három Michelin csillagos étterem, a Don Alfonso 1890 biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top