Gasztro séta – Nápolyt látni és jóllakni

Az Életélvezet, Ételimádat, Éléskamra szentháromsága hatja át Nápoly utcáit, amit jól bizonyít ez a képes gasztro séta ebben a nyüzsgő városban, ahol az ételek kiválóak, az alapanyagok elsőosztályúak.

ÉLETÉLVEZET

Száradó ruhák, drótok hangulata Nápoly szűk, lejtős utcáin.

Nyüzsög. Él. Minden ízében olasz, de mégis teljesen más. Nem találhatjuk meg az olasz városok tipikus piazzáit,  a virágos verandákat, a nagy történelmi helyeket. A szűk, lejtős utcák szemetesek. A falakat, a redőnyöket, a lepukkant épületeket a graffitisek, a turistákat a robogósok és az árusok nem kímélik. A rendőr, a menetrend, a közlekedési lámpa és a zebra csak tájékoztató jellegű. Száradó ruhák, kifeszített drótok, apró szentélyek, roma zsebtolvajok, kéregetők gyönyörű történelmi díszletben. A káosz teremtette harmónia vonzó hatása alól mégis képtelenség kibújni. A város szerelem második látásra. Nehezen adja meg magát, de aztán örökre rabjaivá válunk.

A kártyázó, sütkérező férfiak a város minden pontján.

A szombat reggel kicsit más. Nápoly ekkor  is mozgásban van, de egy kicsit másképp, mint a hétköznapokon. A forgalom kisebb és mint a krókusz tavaszi eső után, mindenhol felbukkan az elfoglalt olasz férfi. Sütkérezik, kvaterkázik, nézelődik, kártyázik. Élvezi az életet.

Babakocsik reneszánsza Nápolyban

Minden és mindenhol eladó. Az arab, az afrikai, a ki tudja honnan származó árus mindenütt ott van. Az életforma kitermelte a maga eszköztárát és a babakocsi reneszánszát éli új funkciójával mozgékonyságot biztosítva. Követni lehet az igényeket és a turistát, lehet eltünni gyorsan a rendőrök szeme elől.

ÉTELIMÁDAT

A Nápolyi-öbölben, Campaniában utazgatva az egyik legnagyobb élvezet a gasztronomiai sokszínűség tesztelése. Hódítók jöttek és mentek, itt hagyták jellegzetességeiket.  A görögök az oliva fákat, a szőlőbort, a durum lisztet, az arabok a mandulát, mézet, lapos kenyeret hozták, a királyi udvari konyha a francia szakácsokat. Nem lehet mindent végigkóstolni, de amit nem lehet kihagyni, az a pizza, a kagylós spagetti, a panini napoletana, a zöldségek, a limoncello és az eszpresszó.

Panini alla Napoletana

Panino Napoletana…Kevés város képes úgy gondoskodni a megéhezettekről, mint Nápoly. Az olcsó fast-food könnyen elérhető. Nem, nem az amerikai változat, hanem  az olasz. A pizza, a frittatine di pasta, az édességek és a Panino alla Napoletana. Nem, ez nem a zsömlébe gyömöszölt sonka, mozzarella, paradicsom. Ez a kelt tésztába belesütött sonka és mozzarella harmónikus egysége. Ahogy kell, meleg, friss, szalonnás és a kalóriája nélkülözhetetlen Nápoly dombjainak megmászásához.

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongoleA kagylós spagetti az Amalfi part legelterjedtebb tésztája, a nápolyiak még karácsonykor is szívesen fogyasztják. Nemcsak a megszokott előételként, hanem főételként és óriás adagban is rendelhető. A fokhagyma, a fehérbor, a petrezselyemlevél, chili, citrom és olivaolaj kifinomult elegye Vénusz kagylóval megkoronázva. Az eredeti recept szerint sót nem igényel, mert a kagylóból származó sós íz elegendő.

Ez is egy kicsit más mint nálunk- a borsó méretes, a cukkini pedig virágos, az articsóka nagy mennyiségben és töltötten.

Töltött articsóka nápolyi módra…Mangiafoglie azaz levél evők. Így nevezték a szegényeket, akik többnyire pasta-t és a Nápoly termékeny, vulkanikus talaján termett zöldségeket ették. Minden zöldséget érdemes kipróbálni. Még a megszokott zöldségek is meglepően mások. Nagyobbak, édesebbek. Nagy meglepetés a cukkini virág. Az ötletes olaszok a cukkini virágját is felhasználják. Főzve vagy sütve, mint mint a magyarok a burgonya chipszet. Népszerű a padlizsán, és az articsóka. Töltve. Nápolyi módra. A parmezán, a szardella és a bivaly mozzarella teszi egyedivé, a nálunk megszokott töltelékektől eltérővé az articsóka belsejébe gyömöszölt matériát.

ÉLÉSKAMRA

Nápoly egy hatalmas éjjel-nappali piac

Nincs jobb hely a város báját jelentő hullámzó, nyüzsgő emberi energia megtapasztalásának, mint végigsétálni Nápoly számtalan piacán. A piacokat imádó turista először az útikönyvből próbálja kivadászni a piacokat, nehogy lemaradjon a hangulatáról, majd gyorsan rájön, hogy gyakorlatilag az egész város egy nagy piac. Különösen igaz ez a szombatokra. Bár reggel kilenckor még épp ébredeznek az árusok, de este nyolckor még nyitva vannak. A táskák, a ruhák, a zöldségek, a tengeri herkentyűk és a halak választéka elképesztő. Semmi mesterkélt vonás. Ezek a piacok nagyon valódiak, ahol a halkereskedők megpróbálják átkiabálni a piac nem is olyan halk moraját. Az olasz háziasszony ereje teljes tudatában, kosarával a kezében alkudik az árusokkal a lehető legjobb árért. A kiváló elsőrendű alapanyagokat használó nem túl komplikált nápolyi konyha itt mindenhez hozzájuthat, legyen az pasta hal, tengeri herkentyű, hús vagy sajt.

A csavart, a hosszú, a fodros, masnis, a kalapos színorgiában fürdik

PASTA…Az arab és bizánci kereskedők nemcsak a mandulát, mazsolát, mézet, hozták át Szicíliából, hanem az azóta olasz nemzeti jelképpé vált pasta-t. Bár a XII. században vezették be előszőr, de XVII. században vált igazán elterjedtté, mint a szegény ember választása. A megnövekedett népesség ellátását könnyű volt biztosítani a csupán néhány alkotóelemből álló tészta elkészítésével. A nemesek között a Gennaro Spadaccini által kifejlesztett négy ágú villa megjelenése tette lehetővé a XVIII. század elején. Az olasz háziasszonyok maguk készítik, de a turistacsalogató helyeken az óvárosban a kölünböző színekben pompázó tészákat szinte bármilyen formában meg lehet venni.

HÚSOK…Néha felismerhetetlen állatok, időnként azonosíthatalan részei. De minden tiszta, ragyog, szagtalan. Lenyűgöző. Nem egy steril vásárcsarnokban, hanem a sétálóutcán levő húsboltban. Szinte minden állatot és szinte minden részét megeszik. Mivel a régió minden sarka kialakította saját tradícióit és gasztronómiai specialitásait, így ennek a régiónak nevezetessége,  a coniglio all’ischitana Ischia-ból származik. Nyúl, ahogy Ischiaban készítik. Olíva olajjal, hámozatlan fokhagymával, chilivel, paradicsommal, bazsalikommal, fehér borral és kakukkfűvel.

sajt

SAJT…Megtalálható a parmezán, a mozzarella, a túró szerű ricotta. A régió egyértelműen legismertebb satja a buffalo mozzarella, a buffalo tejéből készített sajt. A világhíréért a legtöbbet talán a Capri szigetéről származó insalata caprese, a paradicsomos, bazsalikomos, oliva olajos mozzarella saláta tett. Egy változatát mi is ajánlottuk egy cikkünkben.

Halak csúnyák vagy nagyok, de mind ízlésesen kipakolva

HAL...Az Amalfi part mentén a halak és a halak feldolgozásával kapcsolatos tudás a mindennapok része. A piacok fantasztikus választékot látva nem nehéz elképzelni, hogy a nápolyiak menűjét mennyire meghatározza a hal. A tőkehaltól elkezdve, a naphalon keresztül a szürke tengeri halig mindenfajta kisebb, nagyobb  randább és kevésbé randa halakat lehet találni, amit a pontyon szocializálódott átlag magyar képtelen is azonosítani. A régió híres terméke a Róma bukását is túlélő, az ókori Rómában minden étel ízesítéséhez használt halszósz, a Colatura di Alici (anchovi szirup).

HERKENTYŰK… A reggeli halpiac szagtalan, a választék lenyűgöző és friss. Az élő állatokat folyamatos friss vízzel tartják frissen, a többit jégen kínálják. Az éjjel kifogott tengeri herkentyűk művészien eligazítva.  Némelyik nem is ismerhető fel elsőre, csak bámul a sok-sok szemével felénk.  Van olyan is, ami menekülőre fogja, hátha nem a következő vasárnapi ebéd lesz sorsának beteljesítője. Ezt a hihetetlen herkentyű mennyiséget látva, nem csoda, hogy az olasz asszonyok megtanultak bánni a kagylóval és egyéb állatfajták.

és az elmaradhatatlan osztriga is az ajánlatok része

tenger gyümölcsei...micsoda ellentmondás

A polip érzi a vesztét és menekülőre fogta. Mint egy jó sci-fi 3D-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top