E-LÁTHATÁS. Új lehetőség vagy csak új fogalom?

A Magyarországnál másfélszer nagyobb Illinois nemcsak a Michigan tavára és fővárosára, Chicagora lehet büszke, hanem a progresszív, a gyermekekkel történő kapcsolattartás jogait kibővítő E-láthatást biztosító törvényére. Pedig Illinois csak a hatodik az amerikai államok sorában Indiana, Florida, Észak-Karolina, Texas és Utah után és 2009. július 20-a óta legalább 20 állam dolgozik hasonló megoldáson.

A TÖRVÉNY

E-visitation

2010 január 1-től Illinois állam törvényben teszi biztosítottá a gyermekkel nem együtt élő másik szülőnek a virtuális kapcsolattartás jogát. A virtuális kapcsolattartás a rendszeres személyes kapcsolattartáson felüli kapcsolattartást biztosít a szülőnek és biztosítja, hogy a gyermek elérhető legyen a szülő számára. A törvény virtuális kapcsolatteremtésnek, kommunikációnak minősiti az

  • Internet alapú, webkamerás  konferencia hívást,
  • Videotelefonnal történő konferencia hívást,
  • Azonnali szöveges üzenetváltást (Skype),
  • Emailt és a
  • Telefon hívásokat.

A törvényt arra tervezték, hogy a gyermekkel nem együtt élő szülő és gyermeke erős kapcsolatot tudjon kiépíteni és tartani. Azt ismerték fel a törvényalkotók, hogy az elvált szülők gyermekeinek mind a két szülővel egyaránt intenzív kapcsolatot kell tartani, azaz időben több kapcsolattartást kell biztosítani a másik szülőnek. Sokkal többet, mint az eddigi kapcsolattartással, láthatással kapcsolatos törvények. Azt szerették volna a törvényalkotók, ha a gyermekkel nem együtt élő szülők is több időt, energát fektetnének gyermekükbe. Ez az új lehetőség azt jelenti, hogy azok a szülők, akik nagy távolságban élnek a gyemekeiktől, is szoros kapcsolatot építhetnek ki gyermekeikkel és csak akkor nem engedélyezi a bíróság, ha ez ártalmas lehet a gyermeknek.

[memedex: pollid#491970]
AZ E-LÁTHATÁS ETIKETTJE

  • Lehetőség…Ez csak egy lehetőség, kötelezővé tenni nem lehet és nem szabad.
  • Kibővítés...A virtuális kapcsolattartás nem tudja helyettesíteni, csak kiegészíteni a személyes kapcsolattartást.
  • Korrektség…Az anyák nem élhetnek vele vissza és erre a lehetőségre hivatkozva, nem költözhetnek a világ másik végére.
  • Mobilitás…Mobilisabbá tehetik a gyermekkel együtt nem élő szülőt időben és térben, ami nemcsak személyes anyagi előnyökkel járhat, de a gazdaság, társadalom számára is nélkülözhetetlen.

AZ ELSŐ TAPASZTALATOK ILLINOISBAN

Az első tapasztalatok alapján az apák nagyon pozitívan fogadták a változást. Volt olyan apa, aki a virtuális kapcsolattartás jogát isten ajándékának nevezte, hiszen a sokat utazó senior menedzser így minden héten tud a kilencéves lányával a laptopján keresztül kapcsolatot tartani, segíteni a leckében, benne élni kislánya életében. Egy értékesítési menedzser azt tartotta hasznosnak, hogy a tizenkettő éves lányában a válás okozta stresszt a napi virtuális kapcsolattartás segített feloldani és ma már a két külön házban élés teljesen természetes számára.

VÁLHAT EZ  GYAKORLATTÁ MAGYARORSZÁGON?

A mai magyar szabályozás a személyes érintkezés nélküli rendszeres kapcsolattartásnak minősíti a levelet, a telefont, az ajándékozást, a csomagküldést. Nem tűnik túl korszerűnek, hiszen az elmúlt évtizedben a  kommunikáció minőségét teljesen átalakította a web alapú kommunikáció. A skype és a webkamera használata kezd természetessé válni, az internetes penetráció 50% feletti, az internetet használók 73%-a chatel a neten keresztül. Érdemes lenne tudni, hogy a jelenlegi szabályozást az igények diktálják vagy csak elfelejtették frissíteni.

  • Küzdenek az elvált szülők, a gyermekükkel nem együtt élő apák a kapcsolattartás nehézségeivel vagy Magyarország méretei nem termelik ki ezt a problémát?
  • Ha a kapcsolattartás minőségének fejlesztésére van igény, vajon valódi alternatíva-e ma Magyarországon a virtuális kapcsolattartás biztosítása vagy ez csak a főváros és bizonyos társadalmi rétegek kiváltsága? Bár a lakosság kétharmada gyakorlatilag semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett Magyarországon az internettel kapcsolatban 2009. I. félévében, de valószínűleg a válások célcsoportjának tartott fiatal apák rendszeres internethasználók.
  • Kell-e bátorítani jogi szabályozással, egyéb eszközökkel a virtuális kapcsolattartást vagy tudomásul vesszük, hogy a szülő, ha van anyagi lehetősége és igénye, szabályozás nélkül is használhatja az internetet, hogy intenzívebbé tegye kapcsolatát?

Ha a gyermekkel együtt élő szülő és a másik szülő együttesen felmérik, hogy a gyermek életminősége a legfontosabb az életükben, nem nagy nehézség felállítani egy mindenki számára működő virtuális napirendet.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top