Kortárs mozaik döbbenetes díszletben

A mozaik élt, él és élni fog, bizonyítja Positano, az Amalfi part legfestőibb és legfotogénebb helye, ahol a kortárs művészet megjelenése a város megújulásának markáns jele.

Mozaikok a Santa Maria Assunta templom előtti téren

Az apró falu templomának bejárata előtti terecske a kortárs művészet lenyomata egy olyan helyen, ahol a természet, a történelem, a tipikus olasz atmoszféra művészeket ihletett meg, filmek díszletéül szolgált, vált művük tárgyává. Nagyszerű kezdeményezés a háromezeréves technika újjáélesztése, ami  teret ad a művészeknek, az amatőröknek. Néhány év múlva talán az egész tér tele lesz az utolsó évtizedek mozaikjaival. A bájos mozaikok leggyakoribb motívuma a kéz, a szimbólumok tárháza. A kéz, ami a kapcsolattaremtés legfontosabb eszköze és túl a szavakon, az arc játékán, a kéz megértést, megértetést kifejező gesztusa a beszédnél egyértelműbb folyosókat nyithat meg. A kéz, a mindennapok eszköze,  a szerszámok szerszáma. A kéz, ami a spiritualitás, a vallás jelképe. Az áldó, a kiterjesztett, a zárt kéz. Különösen szép az aranymozaikokkal díszített oszlop a tenger nyújtotta háttérrel. Egy ilyen gyönyörű üdülővárosban a mozaik találó alkalmazása a díszes napozó pad, ami a művészet és a funkcionalitás találkozása.

Santa Maria dell’Assunta

Positano a Santa Maria Assunta templommal

A mozaikok, az amalfi parti falu képét meghatározó templom, a Santa Maria Assunta előtti teret díszítik, aminek zöld-sárga kerámiákkal fedett kupolája szinte a város minden pontjáról vonzza  a tekintet. A templom a XIII. században a St Vito Benedek rendi kolostor helyére épült és a Szűz Máriát ábrázoló bizánci ikon tiszteletére nevezték el Szent Mária Mennybemenetelének. Az ikont valószínűleg a Benedek rendi szerzetesek, akik hajóikkal Dél-Itália kereskedelmi és halászati útjain hajóztak, hozták Positanóba. A fennmaradt dokumentumok szerint II. József, Amalfi érseke dedikálta a templomot  Szűz Máriának 1159-ben. A román stílusban épült, teljesen rommá vált templomot a XVIII. században szinte teljesen újraépítették.

Fekete Szűz legendája

A Santa Maria Assunta templom a tenger felől

Számtalan értékes festmény, hat oltár, oszlopok, pillérek találhatóak a templomban. A vallásos művészet egyik mestermunkája a fából faragott Krisztus. A St. Vito templom ókori mozaikjának egy darabját ma is őrzik a templomban egy üveg alatt. A Fekete Szűzként  tisztelt festmény a Máriáról és gyermekéről az augusztus 15-i, a tengerparton végződő körmenet főszereplője. Az a legenda fűződik hozzá, hogy amikor a szaracén kalózok ellopták és megpróbáltak a parttól eltávolodni, hatalmas vihar kerekedett és egy hang fentről azt mondta,  Posa-posa (tedd le tedd le). Amikor letették a festményt a tengerparton, nem messze a templom helyétől, a vihar lecsendesedett.  Talán innen származik a falu neve?

„Positano mélyen belénk maródik. Álomszerű hely, ami nem tűnik igazinak amíg ott vagy, de nagyon valódivá válik, amikor már eljöttél.”(John Steinbeck)

Positano és tengerpartja az útról

Hihetetlen sok dolog ragadhatja meg a figyelmünket Positanoban, de a legmeghatározóbb a szépsége és az eszméletlen számú lépcső. A mór hatású, fantasztikus színekben pompázó házak, a szűk utcák, a tipikus olasz atmoszféra és a tetőkön, házfalakon, szegletekben folyamatosan előbukkanó színes kerámiák, mozaikok teszik Positanot az Amalfi part legfestőibb és legfotogénebb helyévé.

Positano szűk, meredek lépcsői

Az egyetlen hely a világon, ami nem a vízszintes, hanem a függőleges vonalakból fogant.” Paul Klee

Minden lépcsősor, ami végigkanyarog a szinte függőleges utcákon a Spiagga Grande-re, a nagy strandra vezet. Ez nem biztos, hogy a legszebb homokú strand, de az egyik legelbűvölőbb díszlettel rendelkezik. A vad sziklapart, a tengerpart felett magasodó házak, templomok, sziklák dramatikus látványa felejthetetlen.

Múltja szélsőséges

Paestum szaracén támadások elől menekülő lakosai alapították. Az Amalfi köztársaság alatt indult el fejlődése, addig a St. Vito kolostor és feudális kereskedelmi kötődései korlátozták  fejlődését. A XVI. században fellázadt és habár először rivalizált Amalfival, de amikor sikerült olyan tengeri flottát szervezni, ami képes volt a Földközi tenger uralására, kereskedelmi központok felállítására, együtt fejlődtek. Ahogy XVI-XVII. századi virágkorát Amalfinak köszönheti, veszte is Amalfi hanyatlásának eredménye.  A XVIII. században szinte lakatlanná vált és csak a XX. században született újjá, ami köszönhető John Steinbeck Haper Bazarban megjelent 1953-as esszéinek és a turizmusnak.

Jelene  összeforr a művészetekkel és a művészekkel

  • A Robert Downey Jr és Marisa Tomei főszereplésével 1994-ben készült Only You  néhány jelenete is Positanoban készült.
  • A napsütőtte Toscana című film Diane Lane -nel is tartalmaz jeleneteket Positanorol.

  • A 2009-ben bemutatott Nine című film-ben Kate Hudson énekli meg Positanot.

  • Chris Botti gyerekként két évet élt Positanoban. A Positano lépcsői tiszteletadás a különleges hely előtt.

A templomról és a városról még több információ, sajnos csak angolul.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top