A hatékony mozaikszülő Tízparancsolata

Egy amerikai, mozaikcsaládok oktatásával foglalkozó szervezet TÍZPARANCSOLATA arról, hogyan váljunk hatékony mozaikszülőkké.

Tízparancsolat kőtábla

Sok mozaikszülőnek nehézséget okoz szerepének definiálása és gyakran a házastársaknak is más elvárásaik vannak partnerükkel kapcsolatban. Ez a kétfajta nézőpont vitákhoz, nézetkülönbségekhez vezethet. Az örök kérdés, kinek a nézőpontja termetsen precedenst. Talán az alábbiak segítenek a szerep definiálásában és a nézetkülönbségek feloldásában.

1. Gyermekes mozaikszülőként tartsunk érzelmi egyensúlyt édes és mostoha gyermekünk között! Gyermekes mozaikszülőként ismerjük az érzést, hogy a természetes gyermekünket jobban szeretjük. Partnerünkkel együtt munkálkodva csökkenthetjük a féltékenységet és az időért, figyelemért  folyó gyermeki versenyt.

2. Gyermeknélküli mozaikszülőként fektessünk le néhány házszabályt partnerünkkel! Nincs szükség egy 99 pontos törvényre, csak a megegyezésre egymás respektálásában, a felelősségi körökben és így csökkenthetjük az egymás közötti konfliktus veszélyét és állandóságot biztosíthatunk a gyerekeknek.

3. Hagyjunk időt a kapcsolat kialakítására! Ez legalább 6-7 év, de lehet hogy az örökkévalóságig tart. Megismerni a mostohagyermeked egy folyamat és nem egy azonnal imádat egymás iránt.

4. Ne akarjunk 60 napon belül boldog családdá válni! Ez egy fejlődési folyamat, ahol a partnereknek lehetőséget kell adni egymásnak, hogy összetartozó családdá válhassanak.

5. Engedd az érzelmek szabad áramlását! Meg kell tanulnunk kezelni a mostohagyermekből, mostohaszülőből áramló negatív érzéseket is. A „gyűlőllek” komment azonban a végső határ és ezt azonnal tisztázni kell.

6. Érezzünk együtt a gyermekkel, amikor kifejezi gyászát, veszteségét! A veszteség vagy bármilyen gyász része az élettapasztalatoknak, érzelmeknek. Fontos együttéreznünk (nem szimpátiát éreztetni) a gyermekkel, amikor kifejezi érzéseit. A gyermeknek adott figyelem  nem a problémát oldja meg, hanem elismeri, hogy a kapcsolatban a gyermek a fontos.

7. Adjunk bátorítást és erőt  a partnerüknek, mostohagyermekeinknek! Ez a hozzáállás segít továbblendülni mindenfajta érzelmi megpróbáltatáson.

8. Engedjük meg, hogy gyermekünk két családhoz tartozzon! SOHASE beszéljünk negtívan a másik szülőről vagy mozaikszülőről. Ez segíti a gyermeknek a „papa háza” és a „mama háza” közötti oda-vissza mozgását. Biztonságban érezheti magát mindkét helyen.

9. Folyamatosan fejlesszük magunkat! Olvassunk mozaikcsaládokat segítő könyveket! Menjünk mozaikcsalád fejlesztő tréningre, mint mozaikcsaládban élő szülők, mozaikszülők.

10. Szervezzünk külön felnőtt programot!, Legyenek olyan randevúk, kirándulások, ahol a mozaikszülő és párja a párként való együttartozás érzését erősíthetik, szórakozhatnak gyerekek nélkül.

A nagyszerű segítséget az alábbi helyen találhatjuk: www.stepfamilyhelp.com

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top