Biztos, hogy mostohaanya akarsz lenni?

Nem összefirkált politikai plakátot is egyszerűbb találni, mint gyermek nélküli férfit, vonhatják le a konzekvenciát a huszas-harmincas lányok, elvált nők  a párválasztás útvesztőiben bukdácsolva. De miért pont a gyermek lenne akadály, ha a boldogságunkról van szó. Különben is, a férfi tapasztalata inkább előny, mint hátrány, győzzük meg azonnal magunkat.

Így igaz, de mielőtt fejest ugranánk egy ilyen kapcsolatba, jobb, ha bizonyos törvényszerűségekkel tisztában vagyunk.

Párosan szép az élet?

Érzelmi kötelék…A mostohaanyák sokkal kevésbé tudnak köteléket kialakítani mostohagyermekeikkel, mint a mostohaapák. A pici gyermekek anyai gondoskodásra, kötődésre vágynak. Az édesanyjuk babusgatása, becézése semminél sem fontosabb apró lényüknek. Szeretik mamájukat, lojálisak hozzá és így nem is engednek senkit közel, aki ezt veszélyezteti. Valószínűleg mamájuktól nem is kapnak erre bátorítást. Sőt…

SztereotípiákA társadalom, sokkal jobban támogatja mostohaapákat feladatuk ellátásában, míg a mostohaanyák a gonoszság sztreotípiájával kénytelenek megküzdeni. A mesék, a filmek, a könyvek általában nem a pozitív példákat mutatják. De legyünk optimisták, vannak üdítő kivételek.

Mostohaanya-mostohalány kapcsolat…A mostohaanya-mostohalány a legérzékenyebb pont a mozaikcsaládok viszonyrendszerében. A rajongásuk ugyanazért a férfiért, a nők közötti verseny, az édesanyai minta össze-visszakuszálhatja a közöttük kialakuló érzelmi viszonyt. Minél idősebb a mostohaleány, a kapcsolat annál inkán problematikus. Van-e megoldás? Igen…de a jó kapcsolatért tenni kell.

Partnerkapcsolat hossza…Azok a partnerkapcsolatok, ahol mostohaszülői feladatokat is el kell látni, rövidebb ideig tartanak. Valószínűleg, nem is házasságban, hanem élettársi kapcsolatban élnek együtt, ami még törékenyebbé teheti a kapcsolatot. Lehet, hogy a mostohaanya okozta a házasság válságát. Az érzelmi romok sokszor bizonytalan alapnak bizonyulnak egy új élet felépítéséhez. Ha sikeresen működtetjük mozaikcsaládunkat, párkapcsolatunk is gördülékenyebben működhet. Ha sikeres a párkapcsolatunk, könnyebben bírkózunk meg a mozaikcsaládok előtt álló kihívásokkal.

Komplexitás…A mostohaanyai szerep nehezebb, mint a mostohaapai szerep. A mostohaanyáknak, nemcsak a mostohagyermekekkel kialakított kapcsolatban, hanem a háztratásban, főzésben is a legjobb formájukat kell hozni. A háztartásvezetés is komplikáltabb az időnként felbukkanó különböző korú mostohagyermekeikkel és azok változó igényeivel. A lakásnak a pár és az időnként megnövekedő család igényeit is ki kell szolgálni. A gyermekek rendszeretete vagy nem szeretete elsősorban a mostohaanyát terheli.

Bizalmatlanság…Függetlenül a mostohaanya nevelői, gondozói tapasztalatától, képességétől a mostohagyermekek bizalmatlanul fogadják mostohaanyjukat. Az az etalon, amit az édesanyjuktól tanulnak, látnak, amit az ő háztartásában, lakásában megszoktak. Azok az ételek, azok az illatok, az a napirend, az a vélemény, a véleményalkotás stílusa, az az erkölcsi szint. Szabályállítással sokat lehet tompítani a különbségeken.

Ellenségkép…Az apa ellen irányuló gyermeki düh a mostohaanyán is lecsapódik.  Lehet, nem az apa okozta a család törését, de szinte biztos, hogy a gyermekek az édesanyához kerülnek elhelyezésre. Lehet, hogy az édesanya inkább új kapcsolatára koncentrál és szeretné az apa jelentőségét csökkenteni. Akármi is váltja ki az apával szembeni átmenti ellenérzetet, az átsugárzik a mostohaanyára is.

Mostohagyermekek kora…A mostohaanyáknak a fiatalabb gyermekekkel könnyebb kapcsolatot kialakítani, függetlenül mostohagyermekük nemétől. A  kiskamasz, kamaszgyermekek a szabad véleményalkotás és elszakadás periódusában mit sem kívánnak jobban, mint egy új stílust, új értékrendet. Még a szülők által alkotott szabályokat is megvétózzák, nemhogy egy „idegenét”.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top