Kultúrmozaik – Anyámon a tanárom (2007) – Mr. Woodcock

Az Anyámon a tanárom a mostohaapa mostohafiú kapcsolat keletkezésének pillanatát pécézte ki, egy pár napba sűrítve a köztük kialakult kegyetlen párharcot.

Nem elég, hogy a felnőtt fiúnak ezentúl osztozkodnia kell egy mostohaapával, de az a mostohaapa ráadásul a gyerekkor gyűlölt tornatanára, aki ráadásul mostohaapaként is a tornatanári genyóságot hozza. Ebben a lehetetlen szituációban még egy sikeres, értelmes felnőtté vált  fiúgyermek is elveszti az eszét és gyerekesebbnél gyerekesebb módszerekkel próbálja mostohaapját lepattintani édesanyjáról. A mostohaapa pedig alfahímként ugyanúgy próbálja uralni a terepet, mint szemét tornatanárnént.

Ez a film megosztó. A film látszólag decens eredeti címének, a Mr. Woodcocknak a magyar ferdítése be is határolja a célcsoportot és a stílust. Humorát kifinomultsággal vádolni hazugság lenne, de a tempója és az idétlen szituációk összesége mégis egy sajátos bájt ad a filmnek. Ugyan kultúrmozaik rovatban bemutatni ezt a filmet kicsit abszurd, de el kell ismerni, ha jó pillanatban kapjuk el a filmet, akkor jókat röhöghetünk a Billy Bob Thorton által alakított mostohaapa-jelölt bumfordiságán, a Susan Sarandon által megformált egyedül álló mama szerelmes naivitásán, Seann William Scott mostohafiú-jelölt gyerekes ellenállásán.

Amikor előszőr belenéztem ebbe a filmbe rögtön elkapcsoltam. A második kísérlet alkalmával megfogott és rájöttem, jó, hogy van egy film, ami vígjátéki humorral próbálja feldolgozni azt a nehéz pillanatot, amikor az anya számára legfontosabb két férfi összefeszül. A film nagyon jól elkapta a mozaikcsalád keletkezésével járó speciális problémákat, persze a humor eszközeivel erősen túlozva.

  • Mozaikcsalád szabotálása…A már felnőtt mostohafiú, aki  nehezen tudja elfogadni, hogy az addig kizárólagosan birtokolt szülője valaki máshoz is tartozik és ehhez nem szükséges, hogy ez a mostoha a gyűlölt tornatanár legyen. Milyen nehezen tér napirendre afelett, hogy a nem nélküli szülő, aki addig csak szülőként szerepelt az életében, ezentúl nő is. Mégpedig szerelmes nő.
  • Felnőtt gyermek ellenállása…A kicsi gyerekek sokkal rugalmasabban alkalmazkodnak egy ilyen szituációhoz. Ha a mostohaszülő szeretettel, kedvességgel fordul mostohagyermeke felé, akkor kevés konfliktussal kialakulhat az összhang. A felnőtt gyermekek egyrészt rugalmatlanabbak, közömbösebbek, másrészt jobban látják szüleik partner iránti vágyának jogosságát.
  • Mostohaapai minta…A mostohaapa, aki a saját értékrendszerét és elvárásait akarja ráerőltetni a mostohafiára.
  • Házszabályok felállítása…A mostohaapa  akarja meghatározni a házszabályokat és követendő mintává akar válni.
  • Szülői prioritások…Az anya, aki nemcsak anya, hanem végre nő is szeretne lenni.

A film ajánlója:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top