Kopátsy Sándor: A legfontosabb gazdasági ágazat

Kopátsy Sándor
Kopátsy Sándor

Tanácsadói munkám nagy csalódása, hogy nem sikerült meggyőzni az illetéseket, hogy a jelenkori fejlett társadalmakban a legfontosabb gazdasági ágazat a gyermeknevelés. Ez csak akkor lehet hatékonyan működtetni, ha a társadalom ezt tekinti elsődleges feladatának. Ebben kell tehát a családokat érdekeltté tenni. Ezért tartottam fontosnak, hogy a gyermeknevelési támogatás és az öregkori ellátás mértéke elsősorban a felnevelés hatékonyságától függjön. A társadalom teljesítménye ugyanis ettől függ. Ennek ellenére minden társadalom darabra támogatja a gyermeknevelést, és ettől független az öregkori ellátás.

Most olvasok egy anyagot, amiből kiderül, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt tíz év során kétszeresére nőtt a gyermeknevelés költsége. Az egy családra jutó jövedelem viszont alig változott. Nőtt az oktatás ideje, és gyorsan drágult a minőségi képzés, a jó iskolába juttatás.

Ennél sokkal nagyobb a drágulás, ha a felső ötödre számoljuk. Olyan statisztikát szeretnék látni, hogy mibe kerül azok felnevelése, akik a felső tizedbe kerülnek. Becslésem szerint, az átlagnál sokkal jobban drágult.

Kopátsy Sándor                   PO                 2013-03-27 :A legfontosabb gazdasági ágazat

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top