A keveseket jutalmazó családi adókedvezmény

SONY DSCA családi adókedvezmény intézményét rengeteg ellentmondás feszíti, hiszen egyszerűen nem ismeri el a családok jelenlegi szerkezetét és sokakat kívül taszít a szabályozáson egy „magasabb” eszmény szellemében. Ennek eredményeként, akinek a személyi jövedelemadó szempontjából nincs gyermeke, annak az adókedvezmény nem jár. Nem elég, hogy a jogilag gyermektelenek nagy csoportja már eddig is minden szempontból a páriák kasztjába  tartozott, de sem  a szűkebb, sem a tágabb értelemben vett mozaikcsalád, illletve annak bizonyos tagjai nem léteznek az szja törvény szempontjából.

Kik ők?

  • Az elvált apa, aki gyermektatásdíj fizetésére kötelezett. Semmilyen szinten el nem ismert gyermeknevelési költség a láthatás ideje alatt nála levő gyermekek költsége, az általa szervezett, finanszírozott családi nyaralások költsége, az általa fizetett ruházkodás.  Mindezek nem gyermeknevelési költségek az szja törvény szerint, pedig akár az idő egyharmadát is az apánál tölthetik a gyerekek.
  • Az elvált apával élő mostohaanya, aki valószínűleg nemcsak idejéből, energiájából szentel időt párja gyerekeinek, de bizonyára a finanszírozásból is kiveszi a részét.
  • Azok a családok, ahol nem bejegyzett élettársi kapcsolat kereteiben élnek együtt a család tagjai.

Volt egy olyan érzetünk eddig is, hogy a mai családstruktúrát figyelembe véve a „családi adózás” inkább politikai, mint gyakorlati előnyökkel jár, de a legfrissebb KSH adatokat elemző Jutalom blog is arra a következtetésre jutott, hogy ez a megoldás a társadalom szűk szegmensét támogatja.

Az első negyedévben a családi adókedvezmény beszámításával együtt az egy főre eső nettó kereset több mint 153 ezer forint volt. A gyermektelen dolgozók nettó fizetése 144 ezer forintot tett ki, az egygyermekeseké 153 ezer, a két- és háromgyermekeseké pedig valamivel több mint 171 ezer forint volt…Bár a háromgyermekesek esetében jóval nagyobb, nettóban számolva közel 100 ezer forint az adókedvezmény, ez mégsem dobja meg az átlagot, mert csak a dolgozóknak mindössze 6 százalékának jár. Még elgondolkodtatóbb szám, hogy az alkalmazottak közel fele gyermektelen, vagyis egy fillér családi kedvezmény sem jár nekik.

A cikknek még további érdekes megállapításai vannak, ezért érdemes odalapozni, ha eddig nem tettük volna meg.

 

Scroll to top