Mozaikcsaláddá válás. Összecsiszolódás praktikái III.-pénz

Két háztartás

A válások nagyon komoly pénzügyi, anyagi következménye, hogy a két szülőnek ezentúl két háztartást kell fenntartani.

    • Két háztartás drágább, mint egy háztartás…Mind a két szülőnek be kell látnia, hogy életük sokkal drágábbá válik. Annak a szülőnek, aki nem él gyermekével és láthatásokon találkozik gyermekével is ki kell alakítani gyerekszobát, fel kell építenie a saját életét, ki kell alakítani saját háztartását.
    • Mozaikcsaládok anyagi vonzata...Újabb változást okozhat a gyermekek és a család pénzügyi helyzetében, ha mostohaszülővel, mostohagyermekekkel bővül a család. Egyrész újabb jövedelem kerülhet a családba, de másrészt a mostohatestvérekkel újabb kötelezettségeket is kell vállalnia a kibővűlt családnak.
    • Pénzügyek harmonizálása…Az lenne az ideális, ha az elvált szülők a pénzzel kapcsolatos elvekben meg tudnának egyezni. Mennyi legyen a gyerek zsebpénze, melyik szakkör, melyik tábor fontos, mennyire kell designer ruhákat vásárolni vagy inkább több, hasznosabb ruha megvásárlása lenne jó. Igazán hasznos lenne, ha a gyermektartásra adott összeg valóban a gyerekek és nem a gondozó szülő érdekében lenne felhasználva.

Hibás megközelítés

A legnagyobb hiba, amit a szülők elkövethetnek, ha a másik szülő ellen nevelik a gyereket a pénzügyi kérdéseken keresztül.

  • Ha a gondozó szülő úgy állítja be az általa vásárolt dolgokat, ruhákat, az általa adott zsebpénzt, mintha a másik szülő nem járulna hozzá az életükhöz.
  • Ha a gondozó szülő a gyermekekkel üzenget a másik szülőnek, hogy milyen táborokat, szakköröket fizessen.
  • Ha a gondozó szülő nem megfelelő ruházattal adja át a gyereket a láthatásra, hogy ezzel jelezze elégedetlenségét a gyermektartás mértéke, összege miatt.

Hatása a gyemekekre

A pici gyermekeket  nem szabad terhelni a két szülő közötti anyagi kérdésekkel, az új család anyagi helyzetével, de a kamaszokkal már meg lehet beszélni a válás okozta vagy a mozaikcsaláddal járó változásokat. Nekik már tisztába kell lenni a pénz értékével. Tudják, tudniuk kell, hogy a pénz nem fán terem és a pénzkiadó automatából sem automatikusan jön. Érteniük kell, hogy a családban történt változások kihatással lehetnek a család és a család minden tagjának pénzügyi helyzetére. Mit jelenthet ez?

  • Lehet, hogy kevesebb ruhát tudnak vásárolni, vagy kevesebb lesz a születésnapi, karácsonyi ajándék.
  • Lehet, hogy kevesebb külön óra fizetésére van lehetőség,  mert mostohatestvéreket is el kell látni.
  • Lehet, hogy kevesebb zsebpénzt lehet adni a gyerekeknek, mint a múltban.

A gyerekeknek érteniük kell, hogy a család hogyan használja fel a pénzt és ez hogyan hat rájuk. Mennyit tud a család megtakarítani, mennyit tudnak félre tenni vakációkra. A gyerekeknek meg kell tudni tanulni prioritásokat alkotni. Meg kell tudniuk határozni, hogy mi fontosabb számukra. Ugyanúgy azt is tudniuk kell, hogy annak ellenére, hogy jó lenne moziba menni, de  a család szempontjából a mostohatestvére külön órája sokkal fontosabb. Tudniuk kell, hogy apróbb munkák elvégzésével pótólhatják a hiányzó zsebpénzt.

Scroll to top