Mozaikcsaládosdi kezdete. Összecsiszolódás praktikái II. – szünetek, ünnepek kezelése

Hurrá nyaralunk! A vakációk és az ünnepek azért különlegesek, mert együtt lehetünk azokkal, akiket a legjobban szeretünk. De a mozaikcsaládok életében a vakációk ünnepek megszervezése sokkal bonyolultabb és sem a kezdetekben, sem később nem feltétlenül az örömünnep érzetét keltik a résztvevőkben a megszervezése miatti aggodalmak. A logisztika mellett a szülők között kialakuló”versenyhelyzet” okozhat konfliktust a két szülő között. A szokások különbözősége mellett a megosztottság okozhat félelmet, ellenérzést a gyerekekben. Fel lehet készíteni a gyerekeket erre a helyzetre? Fel tudnak a szülők, mostohaszülők készülni, hogy az ünnepek valódi örömöket okozzanak. Sorozatunk második részében az ünnepek, vakációk kérdését boncolgatjuk:

    • Családi hagyományok…Eljön az első, új keretek között lebonyolítandó ünnep, amit meghatároz, hogy a szülők már nem élnek együtt és a szülők már új párjaikkal alkotnak mozaikcsaládot. A gyermek megszokta az addig együtt élő családjuknál kialakult hagyományokat és szeretné tudni, hogy mi változik. Eddig a papájával díszítette a fát és a mamája készítette a sütit. A mostohaapja megjelenésével változik az ajándék kibontás rituáléja vagy a mostohapa megjelenésével az ő szokásait kell átvenni? Fog az édesapjával is karácsonyozni, vagy csak a mamájával? Ugyanúgy ünnepelik a húsvétot, a karácsonyt, mint eddig? A mostohatestvérének is kell ajándékot vennie? Mikor legyen a karácsonyi ajándékok átadása? Hogyan legyen a lakás dekorálva? Számtalan kérdés, ami a gyerekekben épp úgy megfogalmazódik, mint a szülőben, mostohaszülőben. A készülődés legpontosabb pontja, hogy mérjük fel a gyerekek, a párunk elvárásait, a legfontosabb rituálékat, hogy senkinek se okozzon egy-egy új szokás sokkot és ne legyen senkinek hiányérzete. Feltétlen vonjuk be a gyerekeket, hogy örömmel és ne  félelemmel vegyenek részt benne.

  • Logisztika…Ha picik a gyerekek, a szülőkben felvetődik a kérdés, hogy a gyermek érdekében együtt töltsék-e az ünnepeket volt társukkal vagy külön, együtt töltsék a vakációt vagy külön. Ha az egyik vagy mindkét szülőnek új társa van, nem biztos, hogy repes az örömtől, ha a párja nem vele szeretné tölteni a karácsonyt, ha a gyerek miatt a a párja a volt feleségével vakációzik. Nincs általános érvényű válasz, melyik megoldás működik. Az is lehet, hogy az elvált szülők közötti kapcsolat számtalan fejlődési folyamaton megy keresztül és így több megoldás is beválhat a fejlődés különböző szakaszában. Egyetlen egy dolog fontos, a gyermekek érdeke. Ha a szülők képesek békében, konfliktusok nélkül kivitelezni, akár hasznos is lehet. Ha a saját családjuk, mozaikcsaládjuk fejlődését veszik figyelembe, lehet, hogy nem ideális megoldás. Ha a mozaikcsaládban konfliktust, keserűséget okoz, akkor nem biztos, hogy forszírozni kell. Az is gyakori logisztikai kérdés, hogy legyenek-e az ünnepek megosztva a két szülő között vagy nem. Probléma-e, ha a gyerek egész karácsony alatt rokonlátogatásokon vesz részt, hiszen mindkét szülő szeretné, ha teljesértékűen integrálódna a családjába. Akkor legszebb az ünnep, ha mindkét szülőnek van lehetősége intim karácsonyestét eltölteni a gyerekével. Ezt nem szabad megakadályozni. Amikor a gyerekek nagyobbak, lehetnek a szülők sokkal rugalmasabbak és sehol sincs kőbe vésve, hogy a karácsonyt két nap alatt le kell bonyolítani. A pragmatikus kiskorúak boldogok, ha az ajándékozás szép hosszú folyamat, de azt tudomásul kell venni, hogy mindig az első ajándéknak örülnek a legjobban és válnak egyre közömbösebbé az ajándékok iránt. időt kell hagyni a gyerekeknek, hogy kiélvezzék az ajándékot, mielőtt újabb rokonok, újabb ajándékait kapnák meg.
  • Tervezés…A születésnap ünneplése, a szülinapi buli a gyerekkor fontos kérdése. Szeretné pontosan tudni, kivel fogja ünnepelni a születésnapját. Eddig mindig az édesanyjával töltötte, de most a mostohaanyja akar egy hatalmas partit szervezni. Egyetlen titok, hogy előre meg kell tervezni. A spontán ötletek, a meglepetés partik, lehet, hogy sokkot okoznak. Érdemes a szülőnek megkérdezni a gyermekét, hogy fel tudjanak készülni a nagy napra.
  • Külön programok…A mostohaszülők, a mostohatestvérek más vallásúak, hátterűek lehetnek. A mozaikcsaládon belül lehetnek külön programok. Ha a mostohaszülő, a mostohagyermek zsinagógába szeretne menni, nem kötelező csatlakozni. Ugyanakkor fantasztikusan érdekes lehet, hiszen egy új világot lehet megismerni.
Scroll to top