máj 082010
 

Hurrá nyaralunk! A vakációk és az ünnepek azért különlegesek, mert együtt lehetünk azokkal, akiket a legjobban szeretünk. De a mozaikcsaládok életében a vakációk ünnepek megszervezése sokkal bonyolultabb és sem a kezdetekben, sem később nem feltétlenül az örömünnep érzetét keltik a résztvevőkben a megszervezése miatti aggodalmak. A logisztika mellett a szülők között kialakuló”versenyhelyzet” okozhat konfliktust a két szülő között. A szokások különbözősége mellett a megosztottság okozhat félelmet, ellenérzést a gyerekekben. Fel lehet készíteni a gyerekeket erre a helyzetre? Fel tudnak a szülők, mostohaszülők készülni, hogy az ünnepek valódi örömöket okozzanak. Sorozatunk második részében az ünnepek, vakációk kérdését boncolgatjuk:

    • Családi hagyományok…Eljön az első, új keretek között lebonyolítandó ünnep, amit meghatároz, hogy a szülők már nem élnek együtt és a szülők már új párjaikkal alkotnak mozaikcsaládot. A gyermek megszokta az addig együtt élő családjuknál kialakult hagyományokat és szeretné tudni, hogy mi változik. Eddig a papájával díszítette a fát és a mamája készítette a sütit. A mostohaapja megjelenésével változik az ajándék kibontás rituáléja vagy a mostohapa megjelenésével az ő szokásait kell átvenni? Fog az édesapjával is karácsonyozni, vagy csak a mamájával? Ugyanúgy ünnepelik a húsvétot, a karácsonyt, mint eddig? A mostohatestvérének is kell ajándékot vennie? Mikor legyen a karácsonyi ajándékok átadása? Hogyan legyen a lakás dekorálva? Számtalan kérdés, ami a gyerekekben épp úgy megfogalmazódik, mint a szülőben, mostohaszülőben. A készülődés legpontosabb pontja, hogy mérjük fel a gyerekek, a párunk elvárásait, a legfontosabb rituálékat, hogy senkinek se okozzon egy-egy új szokás sokkot és ne legyen senkinek hiányérzete. Feltétlen vonjuk be a gyerekeket, hogy örömmel és ne  félelemmel vegyenek részt benne.

  • Logisztika…Ha picik a gyerekek, a szülőkben felvetődik a kérdés, hogy a gyermek érdekében együtt töltsék-e az ünnepeket volt társukkal vagy külön, együtt töltsék a vakációt vagy külön. Ha az egyik vagy mindkét szülőnek új társa van, nem biztos, hogy repes az örömtől, ha a párja nem vele szeretné tölteni a karácsonyt, ha a gyerek miatt a a párja a volt feleségével vakációzik. Nincs általános érvényű válasz, melyik megoldás működik. Az is lehet, hogy az elvált szülők közötti kapcsolat számtalan fejlődési folyamaton megy keresztül és így több megoldás is beválhat a fejlődés különböző szakaszában. Egyetlen egy dolog fontos, a gyermekek érdeke. Ha a szülők képesek békében, konfliktusok nélkül kivitelezni, akár hasznos is lehet. Ha a saját családjuk, mozaikcsaládjuk fejlődését veszik figyelembe, lehet, hogy nem ideális megoldás. Ha a mozaikcsaládban konfliktust, keserűséget okoz, akkor nem biztos, hogy forszírozni kell. Az is gyakori logisztikai kérdés, hogy legyenek-e az ünnepek megosztva a két szülő között vagy nem. Probléma-e, ha a gyerek egész karácsony alatt rokonlátogatásokon vesz részt, hiszen mindkét szülő szeretné, ha teljesértékűen integrálódna a családjába. Akkor legszebb az ünnep, ha mindkét szülőnek van lehetősége intim karácsonyestét eltölteni a gyerekével. Ezt nem szabad megakadályozni. Amikor a gyerekek nagyobbak, lehetnek a szülők sokkal rugalmasabbak és sehol sincs kőbe vésve, hogy a karácsonyt két nap alatt le kell bonyolítani. A pragmatikus kiskorúak boldogok, ha az ajándékozás szép hosszú folyamat, de azt tudomásul kell venni, hogy mindig az első ajándéknak örülnek a legjobban és válnak egyre közömbösebbé az ajándékok iránt. időt kell hagyni a gyerekeknek, hogy kiélvezzék az ajándékot, mielőtt újabb rokonok, újabb ajándékait kapnák meg.
  • Tervezés…A születésnap ünneplése, a szülinapi buli a gyerekkor fontos kérdése. Szeretné pontosan tudni, kivel fogja ünnepelni a születésnapját. Eddig mindig az édesanyjával töltötte, de most a mostohaanyja akar egy hatalmas partit szervezni. Egyetlen titok, hogy előre meg kell tervezni. A spontán ötletek, a meglepetés partik, lehet, hogy sokkot okoznak. Érdemes a szülőnek megkérdezni a gyermekét, hogy fel tudjanak készülni a nagy napra.
  • Külön programok…A mostohaszülők, a mostohatestvérek más vallásúak, hátterűek lehetnek. A mozaikcsaládon belül lehetnek külön programok. Ha a mostohaszülő, a mostohagyermek zsinagógába szeretne menni, nem kötelező csatlakozni. Ugyanakkor fantasztikusan érdekes lehet, hiszen egy új világot lehet megismerni.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.