ápr 022010
 

Végre!! Itt a Húsvét és még az eperszezon is beköszöntött. Igaz, még nem nálunk, hanem Spanyolországban, de hála a globalizációnak és következményeinek, már itt és most rácuppanhatunk az epres csodákra. A listavezető az epres pezsgő, a Testarossa, de rögtön a második helyen ott van a mascarpones epertorta. Jamie Oliver óta tudjuk, hogy a vaniliáscukorral ízesített mascarpone és a gyümölcs párosítása szenzációs. Kipróbáltuk többféle erdei és nem erdei gyümivel, de ami mindent vitt, az a földieper. A legszenzációsabb, hogy ha ismerjük a piskóta készítésésének a titkát, akkor gyakorlatilag gyerekjáték ennek a mascarpones epres sütinek az elkészítése.

Hozzávalók- 8-10 szelethez

A piskótához

  • 6 púpos evőkanál liszt
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • 6 db tojás – szétválasztva
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só

A piskóta ízesítéséhez

  • 30-35 dkg földieper
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 2 csomag vaníliáscukor

Eszközigény

  • Habverő
  • Tepsi – kb 18×25 cm
  • Három közepes méretű keverőedény

Nehézsége: könnyű

Elkészítési idő

    • piskóta előkészítése 15-20 perc,
    • kisütése: 30-40 perc,
    • torta összeállítása: 10 perc

Elkészítése

  1. A sütőt melegítsük fel 160 fokra
  2. A tepsit vajazzuk, lisztezzük ki.
  3. Piskota elkészítéséséhez válasszuk szét a tojást sárgájára és fehérjére, tegyük bele egy-egy keverőedénybe.
  4. Verjük fel a tojásfehérjét a kristálycukorral. (Ha a hab nem csusszan ki a tálból fejre állítva, akkor kész)
  5. Verjük fel a tojássárgát, hogy szép fehéres, habos legyen.
  6. A piskóta titka, a habosra vert tojássárgának, a habosra vert fehérjének és a lisztnek a laza összekeverése

    A tojássárgát szépen óvatosan, nagy mozdolatukkal keverjük bele a tojásfehérjébe.

  7. A sütőporral elkevert, átszitált lisztet, óvatos mozdulatokkal lassan szórva keverjük bele a tojáshabba. A cél, homogén, nem csomós, de habos massza elérése.
  8. A habos masszát öntsük bele a tepsibe és tegyük be sülni 30-40 perce. Ami lényeges, hogy a sütőt sülés közben nem lehet kinyitni, mert a piskóta megfázik és tüsszögni kezd. Ja, nem, összezuhan. Villával leellenőrizhetjük, hogy átsült-e vagy még további sülést igényel.
  9. Amíg a piskóta sül, készítsük el a “tölteléket”.
  10. Mossuk meg és tisztítsuk meg a földiepret. Vágjuk el félbe a kisebb szemeket, a nagyobbakat negyedelhetjük is.
  11. A mascarponet keverjük el a vanílisácukorral.
  12. Ha a piskóta kisült, kezdjük el a tortakészítést. Kenjük rá a mascarponét egyenletesen a piskótatésztára, majd a földiepret egyenletesen helyezzük el a mascarpones piskótatésztára.
  13. Akár azonnal is fogyasztható, de legjobb, ha legalább 3-4 órát áll, és a földieper íze átjárja a mascarponet.
  14. A tapasztalatok szerint a legjobb, ha a piskóta nem vastagabb 2 cm-nél, és annyi földieper van rajta, hogy szinte teljesen befedi a mascarponet. De természetesen mindenki maga kísérletezheti ki a legoptimálisabb arányokat.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.