A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrósgaluska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történthet kicsit később és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba.
Hozzávalók 4-6 főre (étvágytól függ)
- 50 dktg tehéntúró
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- 4 dkg margarin
- kis kanál olaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 dl tejföl
- 3 evőkanál cukor
- 1 késhegynyi só
Elkészítési idő
- tészta meggyúrása, kiszaggatása: 30-40 perc
- tészta megfőzése: 5-10 perc
- metélt összeállítása: 15 perc
- metélt kisütése: 30-40 perc
Elkészítéséhez szükséges eszközök
- tepsi 15×28 cm
- gyúródeszka, nyújtófa
- habverő, 2 keverőedény
Elkészítése
- A tepsit kenjük ki margarinnal és hintsük meg morzsával.
- Készítsük el a túrósgaluskát tésztáját a 1 tojás, az összetört túró, egy kanál tejföl és a liszt, só összegyúrásával. Először a tojást és a túrót keverjök össze, majd kanalanként adagolva keverjük hozzá a liszetet. Olyan keménységű anyagot gyúrjunk össze, amit ki tudunk nyújtani.
- Nyújtsuk ki 1 cm vastagra a meggyúrt tésztát. Az sem gond, ha a kinyújtott tészta úgy alaktalan, ahogy van.
- A kinyújtott tésztát vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra. Ha szükséges liszezzük be, hogy könnyebben lehessen kezelni
- A csíkokat vágjuk 1- 1,5 cm széles még apróbb csíkokra, majd ezek után hívjuk csak galuskának. Érdemes ismét meglisztezni.
- Lobogó forró sós vízbe tegyük bele megfőni a galuskákat. Érdemes tempósan, de összeragadás nélkül beletenni, hogy egyszerre főjenek meg. Finoman kavargassuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Addig kell főzni, amíg a víz tetejére nem jönnek. Ez 5-10 perc között szokott megtörténni.
- Ha megfőtt, szűrjük le és friss vízzel mossuk át.
- Készítsük el a vaníliaszószt. 3 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjében két közepes keverőedényben.
- A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá. (Edény fordítás – hab ki nem csúszás próba)
- A tojás sárgáját keverjük össze a galuskányi szeletekre vágott margarinnal, két kanál kristálycukorral, a vanílisácukorral és a maradék tejföllel, amíg egy szép homogén, de folyós szószt kapunk.
- A vanílisácukros tojásos szószt szépen, finoman öntsük bele a tojásfehérjébe.
- Óvatos kavarásokkal keverjük össze a fehérjét és a szószt. Akkor van kész, amikor a szósz már homogén, de még habos, könnyű.
- A galuskákat kisebb adagokban keverjük bele a habos, vaníliás szószba.
- Amikor készen vagyunk a galuskás vaniliaszószos masszát öntsük bele a tepsisbe és süssük ki. A sütésre szánjunk 30-40 percet, de érdemes sütés közben leellenőrzizni, milyen fázisban tart, míg véglegesen kivesszük.