Gasztro mozaik – Stíriai metélt

A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de  hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrósgaluska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történthet kicsit később és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba.

Hozzávalók 4-6 főre  (étvágytól függ)

  • 50 dktg tehéntúró
  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 4 dkg margarin
  • kis kanál olaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 késhegynyi só

Elkészítési idő

  • tészta meggyúrása, kiszaggatása: 30-40 perc
  • tészta megfőzése:  5-10 perc
  • metélt összeállítása: 15 perc
  • metélt kisütése: 30-40 perc

Elkészítéséhez szükséges eszközök

  • tepsi 15×28 cm
  • gyúródeszka, nyújtófa
  • habverő, 2 keverőedény

Elkészítése

  1. A tepsit kenjük ki margarinnal és hintsük meg morzsával.
  2. Készítsük el a túrósgaluskát tésztáját a 1 tojás, az összetört túró, egy kanál tejföl és a liszt, só összegyúrásával. Először a tojást és a túrót keverjök össze, majd kanalanként adagolva keverjük hozzá a liszetet. Olyan keménységű anyagot gyúrjunk össze, amit ki tudunk nyújtani.
  3. Nyújtsuk ki 1 cm vastagra a meggyúrt tésztát. Az sem gond, ha a kinyújtott tészta úgy alaktalan, ahogy van.
  4. A kinyújtott tésztát vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra. Ha szükséges liszezzük be, hogy könnyebben lehessen kezelni
  5. A csíkokat vágjuk 1- 1,5 cm széles még apróbb csíkokra, majd ezek után hívjuk csak galuskának. Érdemes ismét meglisztezni.
  6. Lobogó forró sós vízbe tegyük bele megfőni a galuskákat. Érdemes tempósan, de összeragadás nélkül beletenni, hogy egyszerre főjenek meg. Finoman kavargassuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Addig kell főzni, amíg a víz tetejére nem jönnek. Ez 5-10 perc között szokott megtörténni.
  7. Ha megfőtt, szűrjük le és friss vízzel mossuk át.
  8. Készítsük el a vaníliaszószt. 3 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjében két közepes keverőedényben.
  9. A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá. (Edény fordítás – hab ki nem csúszás próba)
  10. A tojás sárgáját keverjük össze a  galuskányi szeletekre vágott margarinnal, két kanál kristálycukorral, a vanílisácukorral és a maradék tejföllel, amíg egy szép homogén, de folyós szószt kapunk.
  11. A vanílisácukros tojásos szószt szépen, finoman öntsük bele a tojásfehérjébe.
  12. Óvatos kavarásokkal keverjük össze a fehérjét és a szószt. Akkor van kész, amikor a szósz már homogén, de még habos, könnyű.
  13. A galuskákat kisebb adagokban keverjük bele a habos, vaníliás szószba.
  14. Amikor készen vagyunk a galuskás vaniliaszószos masszát öntsük bele a tepsisbe és süssük ki. A sütésre szánjunk 30-40 percet, de érdemes sütés közben leellenőrzizni, milyen fázisban tart, míg véglegesen kivesszük.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top