SZÜLŐI GONDOSKODÁS tervéről-Angelina Jolie és Brad Pitt lépése apropóján

USA Today ma megjelent kimutatása szerint még mindig az Angelina Jolie-val kibővült Brad Pitt-Jennifer Aniston háromszög   tartja lázban az amerikaibulvársajtót és a celebvilág követőit.  2010 januárjában, Jennifer Aniston és Brad Pitt válása után öt évvel, róluk szól a legtöbb bulvárcikk. A híresztelések szerint a hatgyermekes duó egy házassági szerződés-szerű dokumentummal akarja bebiztosítani a vagyon és gyerekláthatás, gyerekelhelyezés körüli paramétereket. Egyértelmű következtetések szerint az egyébként házassághoz ajánlott dokumentummal az össze nem házasodott színészpáros a válását készíti elő.

Ma még nem tudjuk mi az igazság, de ennek apropóján jutott eszembe, hogy Missouri államban már 1998-ban, de azóta már nagyon sok amerikai államban kötelezővé tették a váló pároknak a Szülői gondoskodás tervének elkészítését és teszik ingyenesen elérhetővé a szülőknek, a ‘Konfliktus mentes szülői gondoskodás’ oktatáson való részvételt.  Ebben, a csak bírósági eljáráson keresztül megváltoztatható szerződésben a leendő-volt házaspároknak meg kell állapodni a gyerekkel kapcsolatos összes tényező részletes feltételén. A ‘Kis és hogy mondja el a válást a gyereknek?’ kérdéstől kezdődően, az iskolába vitel-hozatal, vakációk, iskolaválasztás, különórák, a gyerekek életében résztvevők számtalan gyakorlati paraméterén keresztül a ‘Mit tegyünk, ha a szülőtársunk nem viselkedik etikusan?’ kérdéséig.

Több nagyon szimpatikus pontja van számomra ennek a megoldásnak:

  • A nem gondozó szülő ( a nem a gyermekkel élő szülő) is belevonódik a gyerek hétköznapjainak kialakításába és befolyásolhatja azt. Mivel a gyerekek általában az anyánál kerülnek elhelyezésre, ez azt jelentheti, hogy az apa nemcsak pénzügyi igényeken keresztül találkozik az anya  vagy a vele élő mostohaapa döntésével a nyári táborok vagy szakkörök kérdése kapcsán.
  • A két szülő, dacára válásuk okának és viharosságának, megtanulja, hogy a gyermeket csak az szolgálja, ha képesek múltjukat megcáfolva közösen és harmonikusan dönteni a gyereküket érintő dolgokról.
  • A két szülő kénytelen átgondolni, hogy mit is jelent egy gyermek felnevelése és képesek lesznek azt kifejezni, parametrizálni. Nagyon sokan, nagyon jó szülők ösztönösen. Egyrészt, mert ezt látták szüleiktől, másrészt, mert a gyöngédségük, szeretetük nagyon jó ötletekkel látja el őket. De nagyon sok szülő segítségre szorul, hogy átgondolja, mit is jelent egy gyermek felnevelése. Nemcsak anyagilag, hanem mi szükséges, hogy egy gyermek boldog és kiegyensúlyozott felnőtté és gondoskodó szülővé váljon.
  • A két szülőnek segíti megérteni az etikus magatartás fontosságát és befolyásolni a családon belüli (gyermek felé irányuló) és a családok közötti (apai vs anyai házartás) kommunikáció minőségét, stílusát. Az etikátlan viselkedés, a csúsztatások, a másik szülő befeketítése, a gyermek manipulálása csak rövid távú célokat szolgál.

Magyarországon csak már meglévő vita esetén kell, lehet bírósághoz fordulni és megállapodni a részletekben, hiszen a válás során a döntés általában  a gyerektartás nagysága és a láthatások időpontjára korlátozódik. Valószínűleg azért, mert Magyarország sokkal fejlettebb, mint Amerika és nálunk nincs vita a szülők között a gyerek vakációja, láthatása, iskoláztatása körül, nálunk minden szülő glóriával a feje fölött járva neveli gyermekét és sohasem okoz fejfájást szülőtársának  morálisan kritizálható viselkedésével.

A szülői gondoskodás a legfontosabb munka a világon és sok ember mégsem veszi komolyan. Talán mégiscsak érdemes lenne elgondolkodni az amerikai gyakorlaton és átvenni belőle az adaptálható részeket.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.