Mozaikcsaládosdi kezdete. Összecsiszolódás praktikái IV. – Láthatás

Két szülő közötti ingázás a válások kikerülhetetlen következménye

A válás egyik következményeként kialakult láthatás, az apai és anyai ház közötti vándorlás gyakorlata felborulhat a szülők új kapcsolatával, házasságával, hiszen a családba kerülő mostohatestvérek, a kialakuló mozaikcsalád új helyzetet teremthet. A gyermekek, akik egyébként kiváló adaptációs kézséggel rendelkeznek aggodalommal figyelhetik, hogy személyes életterük, a szülőjükkel való kapcsolat sérülhet. Mind a gyerekeknek, mind a szülőknek fel kell készülni az új helyzetből adódó félelemek felodására.

    • Gyermekek privát szférájának biztonsága… A gyermekekben felvetődhet a kérdés, hogy a kis dolgai biztonságban vannak-e az egyik szülőnél, amíg ő a hétvégét a másik szülőnél tölti. A szülőknek olyan házszabályokat, rendet kell kialakítani, ahol a féltestvérek, mostohatestvérek tiszteletben tartják a határokat, ruhákat, személyes apróságokat. Ahol azok a ruhák, nem kerülnek használatba, ami a gyermekük számára fontos, azok az apróságok nem kerülnek közös használatba, ami a gyermekük számára a személyes kincs kategóriájába tartozik.
    • Személyes idő…A gyermekekben felvetődhet a kérdés, hogy a jövőben tud-e személyes időt tölteni a szüleivel? Ha a gyermek hozzászokott, hogy kétszer egy héten le tudott ülni a papájával beszélgetni, akkor a papának ezentúl is be kell iktatni a programjába ezeket a beszélgetésket és a mozaikcsalád többi tagjának tiszteletben kell tartania ezt az időszakot.
    • Láthatás körülményei…A mozaikcsalád létrejöttekor komoly izgalmat okozhat a gyerekekben, hogy szüleik új párja, a mostohatestvérek változtatni fogak-e a két ház közötti vándorlás, a láthatás szokásaiban? Lehet, hogy a mozaikcsalád létrejöttével újra kell gondolni a láthatás gyakoriságát, időtartamát. Lehet, hogy könnyebben szervezhető a kapcsolattartás, ha a féltestvérek, mostohastvérek felváltva jönnek. Lehet, hogy pont akkor érzik jobban magukat a gyerekek, ha a féltestvérükkel együtt töltik el a hétvégét és a szülők is fellélegezhetnek egy kis időre. Az is lehet, hogy a mozaikcsaláddal együtt valamelyik szülő másik városba költözik, ami a kapcsolattartás szabályainak újragondolását igényli. Valószínűleg a szülő új párja is adhat okot a kapcsolattartás szabályainak változására.

Scroll to top