A mozaikcsaláddá válás 7 fázisa

Ha az a bizonyos, mozaikcsaládban élő egyharmad egyike vagyunk, akkor  egy-egy pesszimistább periódusunkban eszünkbe juthat, hogy lehetséges-e egyáltalán fejlődéstörténet? Válhat még sikersztori ebből a kialakult helyzetből?

Természetesen igen. Hiszen mindig van választásunk és mindig van lehetőségünk a változtatásra. Erről győzhet meg bennünket Dr. Patricia Papernow tanárként, előadóként is dolgozó, Hudsonban praktizáló amerikai pszichológus is, aki szerint a fejlődéstörténet nemcsak szubjektívan megfogható kategória, hanem meg is határozta a mozaikcsaláddá válás 7 fázisát. Az 1993-ban Nevis díjat kiérdemlő, mozaikcsaládokról írt könyvében száz mozaikcsalád-taggal végzett beszélgetése alapján határozta meg ezeket, az érettség szempontjából három fő szakaszba  ( korai, középső és érett periódus) besorolt fázisokat.

  1. Fantázia…Arról fantáziál a család, hogy hogyan is kellene ennek a családnak kinéznie. A gyerekeknek és a szülőknek is van egy elképzelésük az ideális mozaikcsaládról. Ebben a szakaszban a legfontosabb feladat a szükségeletek, kívánságok artikulálása.
  2. Küzdés… Ekkor már nemcsak fantáziál a család, hanem be is akarja bizonyítani, hogy ők tökéletesek. Kritikus, hogy az édesszülő, aki a lelke ennek a mozaikcsaládnak, megértse, hogy a kívülálló párja és  a gyerekek érzései is igaziak. E szakasz feladata, hogy a mozaikcsalád és tagjai menjenek keresztül különböző tapasztalatokon.
  3. Tudatosság… Ebben a fázisban a mozaikcsalád tagjai információkat gyűjtenek és mindenki elkezdi összerakni a másik családtaggal kapcsolatos érzéseit és megfogalmazni az elvárásait. Itt a kísérletezéstől el kell jutni a másik családtag feladatának, szerepének megértéséig.
  4. Mozgósítás…A szülők, mostohaszülők itt továbbléphetnek és kialakíthatják a család folyamatait és struktúráját. Ebben a fázisban kell ütköztetni a családtagok előzetes elvárásait a mozaikcsaláddal kapcsolatban és megszégyenítés, egymás blamálása nélkül befolyásolni  a másik családtag álláspontját.
  5. Cselekvés… Ebben a fázisban a mozaikcsalád cselekedni kezd és újraszervezi a család struktúráját. A cél, hogy a család szabályaival, rituáléival, szerepeivel hozott döntés közös legyen és sikerüljön megtalálni  a mozaikcsalád új fókuszpontját. Tisztelve a múltat és más kapcsolatokat, meg kell találni az egyensúlyt ebben az új fókuszpontban. Mik lehetnek ezek a fókuszpontok? A közös tapasztalatok, a közös értékek, azok a dolgok, amelyekben a kooperáció könnyűnek tűnik.
  6. Érintkezés…A szülőpár már jól működik együtt és a határok tiszták a háztartások között. A mostohaszülőknek meghatározott feladatuk van, mint bizalmas kivülálló. E fázis feladata megerősíteni a mostohaszülő szerepét és tudatosan folytatni a megkezdett  munkát.
  7. Fogadalom… Ebben a fázisban a  mozaikcsalád azonossága már  egyértelmű.  A mozaikcsalád elfogadja magát olyannak, amilyen. A család fókuszpontja mindenki számára egyértelmű.  A gyerekek mind a két háztartásban biztonságban érzik magukat. Ebben a fázisban a feladat az érettség fenntartása  és megoldani a család életében előforduló különleges eseményeket. Ilyen lehet a házasság, temetés, diplomaosztó.

Talán mindannyiunknak érdemes kielemeznünk hol tartunk, hiszen ez segíthet meghatároznunk a következő fázis feladatait.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top