Ha nem szereted a krémleveseket, de szereted az avokádót. Ha szereted az avokádó krémlevest, de most kipróbálnál valami mást. Ha nem szereted a hideg gyümölcsleveseket, de szereted a zöldségleveseket. Akkor beleszerethetsz ebbe a zöldséges húsleves alapon elkészített avokádó levesbe, aminek a chili és a metélőhagyma adja meg a kellemes, pikáns ízét. Egyszerűsége mellett variálhatósága is vonzzóvá teszi.
Az avokádó dícsérete
Az avokádó a XVI. századi spanyol hódítóknak köszönheti európai ismertségét, de mi magyarok csak az elmúlt években fedezhettük fel. A magyarországi gasztro pályafutását a Quacamole-nak köszönheti, de a jótékony egészségügyi hatásáról is ismert afordiziákumot már levesként, salátaként, pástétomként is kipróbálták a vállalkozóbb kedvű magyar háziasszonyok.
Lenyűgöző statisztikát tudhat magáénak. Vitaminból 11, ásványi anyagból 17 található meg benne. Kitűnő antioxidáns, A, B1-, B2-, B3-, B6-, B6-,C-, és E-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Egészségügyi hatása meggyőző. Orvosolja a depressziót, levertséget, fáradtságot. Jó hatással van az emésztésre, és jót tesz a csontjainknak is. Mivel luténben gazdag, az emberi retinának is hasonló szolgálatokat tesz. A gyümölcs fogyasztása tehát megóvhat a hályog kialakulásától és egyéb, a látással kapcsolatos degeneratív betegségekkel szemben is hatásos.
Hozzávalók – kb 2 főre
- 5 dl zöldséges húsleves alap
- 2 db érett avokádó (3, ha kisebb)
- csipetnyi só, bors
- metélő hagyma – 2-3 – ízlés szerint
- 2-3 cső chili paprika – friss a legjobb, de természetesen szárított is használható- ízlés szerinti mennyiség
- foghagyma- reszelve-ízlés szerint- nem kötelező
- kemény sajt apró kockákra vágva- opcionális, ízlés szerint
Elkészítési idő: 5 perc előkészítés- 10 perc főzés- ha van zöldséges leves alapunk. Nehézsége: Nagyon könnyű
Elkészítése
- Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, kicsit citromlével locsoljuk be vegyük ki a magját és szeleteljük, kockázzuk fel.
- Tegyük fel melegedni a zöldséges húsleves alapot.
- Vágjuk fel a sajtot apróbb kockákra.
- Vágjuk fel a chilit apró darabokra
- Adjuk a a chilit a leveshez és melegítsük össze, hogy a chili csípős aromája megjelenjen a leveshúsban. Ne ijedjünk meg, ha csípős, hiszen az avokádó semleges íze még tompítani fogja a leves ízét.
- Amikor felforrt, adjuk hozzá az avokádódarabokat.
- Főzzük 3 percig. Tovább nem szabad, mert az avokádó értékeit elveszíti és meg is keseredhet. Épp hogy színét veszti az avokádó, de nem esik szét.
- Adjuk hozzá a metélő hagymát, foghagymát a végén.
- Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
- Tálaláskor felkínálhatjuk a kockákra vágott sajtot, esetleg még chili paprikát, foghagymát, metélő hagymát.
- Ízesíthető tabascoval.