Pakoljunk vagy neveljünk? Vagy ha nevelünk, pakolhatunk?

Pakoljunk vagy neveljünk? Vagy ha nevelünk, pakolhatunk?

Tájkép láthatás közben és láthatás után. Mintha kézigránát csapódott volna a gyerekszobába, a fürdőszobába, a konyhába. Mindenütt pólók, pulóverek, füzetek, játékok, csatok, ceruzák. Ismerős?

Pakoljunk vagy neveljünk?

A mostohaanyáknak persze lennének ötletei a rendfenntartásra a láthatás alatt. Talán artikulálják is ötleteiket és megpróbálják bevonni mostohagyermekeiket a rendcsinálásba, ami konfliktushoz vezet, vezethet mostohagyermekei és közte. A konfliktus mellékhatásaként az apa sem boldog, hogy a vendégségben levő gyermekét párja dresszírozza. Pedig a mostohaany csak jót akar, hiszen azt szeretné, ha a láthatáson levő gyermekre is ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint mindenkire. A párjára, a velük élő gyermekekre.

A terület veszélyes

Mostohaanya és a párja gyermeke közötti konfliktus egy újabb váláshoz vezethet. A véleménykülönbség miatt előfordulhat, hogy a mozaikcsalád kettéválik. A mostohaanyai és az apai részre, hiszen az apa azt szeretné ha csemetéje, csemetéi jól éreznék magukat a láthatás alatt és legyen kedvük visszajönni. Úgy kezelik a láthatást, mint vendéglátást, amibe a gyermek dresszírozása nem fér bele. Ami egyrészt abból fakad, hogy a férfiak sokkal türelmesebben, rugalmasabban kezelik ezeket a helyzetek. Valóban nem zavarja őket a kupleráj. Másrészt nem is szeretnék a drága apai időt rendrakással tölteni, rendrakatással töltetni. Az apáknak nem érdeke szigorúnak lenni, a harmónia sokkal fontosabb számukra. Nem szokatlan, amikor az apa a gyermek kedvenceivel próbálja „megvesztegetni”a gyereket.

Férfias kupleráj

Az apák védelmére ki kell hangsúlyozni,

Nyílván nem érzékelik, hogy a kapcsolatukat valóban vendéglátássá redukálhatják. Nem tud kialakulni apa-lánya, apa-fia kapcsolat, a láthatás nem tud együttéléssé alakulni, pedig apa és gyermeke is ezt szeretné a legjobban. Az eltérő bánásmód, (pl. az ott élő gyereknek rendet kell tennie maga után, a láthatáson levő gyermeknek pedig nem), a vendégstátusz megzavarhatja a belső erőviszonyokat. Konfliktus alakulhat ki a mostohatestvérek, féltestvérek illetve az apa és a többi gyermek között.

Mit tehet a mostohaanya?

Arra kell törekedni, hogy ne alakuljon ki töréspont.

  • A mostohaanya legyen egy véleményen az apával.
  • Az egyedi viták helyett törekedjen a családjuk közös szabályainak felállítására.  A szabályok legyenek mindenki által efogadhatóak, elfogadottak. A papa, a mostohaanya, a gyermekek, a a láthatáson levő gyermek is értsen vele egyet. A szabályállítás szabályaival már egyik előző cikkünkben foglalkoztunk a mozaikcsaládon belüli stíluskülönbségek apropóján.
  • A mostohaanya bátoríthatja a mostohaapa tanácsadáson való részvételét, hogy a hátrányosnak érzett helyzetből adódó kisebbségi érzései megszünjenek és merjen ugyanúgy viselkedni, mintha nemcsak vendégül látná saját gyermekét, hanem teljes idős apa lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top