Pakoljunk vagy neveljünk? Vagy ha nevelünk, pakolhatunk?

Pakoljunk vagy neveljünk? Vagy ha nevelünk, pakolhatunk?

Tájkép láthatás közben és láthatás után. Mintha kézigránát csapódott volna a gyerekszobába, a fürdőszobába, a konyhába. Mindenütt pólók, pulóverek, füzetek, játékok, csatok, ceruzák. Ismerős?

Pakoljunk vagy neveljünk?

A mostohaanyáknak persze lennének ötletei a rendfenntartásra a láthatás alatt. Talán artikulálják is ötleteiket és megpróbálják bevonni mostohagyermekeiket a rendcsinálásba, ami konfliktushoz vezet, vezethet mostohagyermekei és közte. A konfliktus mellékhatásaként az apa sem boldog, hogy a vendégségben levő gyermekét párja dresszírozza. Pedig a mostohaany csak jót akar, hiszen azt szeretné, ha a láthatáson levő gyermekre is ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint mindenkire. A párjára, a velük élő gyermekekre.

A terület veszélyes

Mostohaanya és a párja gyermeke közötti konfliktus egy újabb váláshoz vezethet. A véleménykülönbség miatt előfordulhat, hogy a mozaikcsalád kettéválik. A mostohaanyai és az apai részre, hiszen az apa azt szeretné ha csemetéje, csemetéi jól éreznék magukat a láthatás alatt és legyen kedvük visszajönni. Úgy kezelik a láthatást, mint vendéglátást, amibe a gyermek dresszírozása nem fér bele. Ami egyrészt abból fakad, hogy a férfiak sokkal türelmesebben, rugalmasabban kezelik ezeket a helyzetek. Valóban nem zavarja őket a kupleráj. Másrészt nem is szeretnék a drága apai időt rendrakással tölteni, rendrakatással töltetni. Az apáknak nem érdeke szigorúnak lenni, a harmónia sokkal fontosabb számukra. Nem szokatlan, amikor az apa a gyermek kedvenceivel próbálja “megvesztegetni”a gyereket.

Férfias kupleráj

Az apák védelmére ki kell hangsúlyozni,

Nyílván nem érzékelik, hogy a kapcsolatukat valóban vendéglátássá redukálhatják. Nem tud kialakulni apa-lánya, apa-fia kapcsolat, a láthatás nem tud együttéléssé alakulni, pedig apa és gyermeke is ezt szeretné a legjobban. Az eltérő bánásmód, (pl. az ott élő gyereknek rendet kell tennie maga után, a láthatáson levő gyermeknek pedig nem), a vendégstátusz megzavarhatja a belső erőviszonyokat. Konfliktus alakulhat ki a mostohatestvérek, féltestvérek illetve az apa és a többi gyermek között.

Mit tehet a mostohaanya?

Arra kell törekedni, hogy ne alakuljon ki töréspont.

  • A mostohaanya legyen egy véleményen az apával.
  • Az egyedi viták helyett törekedjen a családjuk közös szabályainak felállítására.  A szabályok legyenek mindenki által efogadhatóak, elfogadottak. A papa, a mostohaanya, a gyermekek, a a láthatáson levő gyermek is értsen vele egyet. A szabályállítás szabályaival már egyik előző cikkünkben foglalkoztunk a mozaikcsaládon belüli stíluskülönbségek apropóján.
  • A mostohaanya bátoríthatja a mostohaapa tanácsadáson való részvételét, hogy a hátrányosnak érzett helyzetből adódó kisebbségi érzései megszünjenek és merjen ugyanúgy viselkedni, mintha nemcsak vendégül látná saját gyermekét, hanem teljes idős apa lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.