Mostohaanyák emberi jogainak kiáltványa

Felháborodhatunk vagy egyetérthetünk. Elutasíthatjuk vagy támogathatjuk. Sokan, sokféleképpen reagálhatunk a Mostohaanyák emberi jogainak kiáltványára, de tudomásul kell vennünk, hogy nagyon életszagú.

Immáron öt éve kiáltotta ki a The wicked stepmom a mostohaanyák emberi jogainak kiáltványát, de az amerikai mostohaanyák internetes társadalmát azóta is rendszeresen megtalálja. Újabb és újabb mostohaanyák csatlakoznak hozzá. Mi az oka? Vannak bizony érdekek, amik sérülhetnek a mozaikcsaládok életében. Ahogy a mozaikcsaládok is különböznek a hagyományos családoktól, úgy a mostohaanya helyzete és szerepe is teljesen más, mint az édesanyáé. Olvassuk el a kiáltványt és gondolkodjunk el rajta!

  1. Mindig részese leszek minden döntéshozatalnak, ami a családomat és a házasságomat érinti.
  2. A közvetlen családunkon kívüli emberek- beleértve a volt feleségeket, felnőtt gyermekeket, rokonokat – nem hozhatnak az életemet érintő döntéseket a tudomásom nélkül.
  3. Nem vagyok felelős azoknak a gyerekeknek a jólétéért, akikkel kapcsolatban jogaim sincsenek.
  4. Részese kell, hogy legyek annak a döntéshozatalnak, amelyik alapján eldől, hogy melyik mostohagyermekem él velünk, mikor látogatnak minket a mostohagyermekeim és meddig maradnak.
  5. A háztartási munkáért nemcsak én vagyok felelős. A kötelességeket korrekten el kell osztani közöttünk.
  6. A családunkat érintő pénzügyekbe a véleményemet ki kell kérni.
  7. A személyes teremet és dolgaimat  senki sem sértheti meg vagy nem használhatja a megkérdezésem nélkül.
  8. Soha nem leszek kívülállóként kezelve a saját otthonomban.
  9. A férjemnek és a mostohagyermekeimnek respektálniuk kell engem.
  10. A házzasságunk az elsődleges prioritással rendelkezik és minden problémát együtt oldunk meg.

A kiáltvány feszes és szigorú, hatalmas indulat sugárzik belőle. A véleményünk attól függ, melyik szerepünkben értékeljük. Mostohaapa vagyok, aki hasonló gondokkal küzd? Apa vagyok és szeretnék segíteni a mostohaanya páromnak? Anya vagyok és mostohaanya egyben? Szeretném, hogy a párom is szeretne hasonló jogokat érvényesíteni az én gyermekeimmel kapcsolatban?  Sok kérdést felvet, amit a pároknak, mozaikcsaládoknak bizony meg kell válaszolni.

Reméljük jó gonolatébresztő volt!

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top