A keresztény elnök muszlim mostohaapja, Lolo Soetoro

Barack Obama családja és családjának története sajátos metszete a globális világnak. Három földrész, háromféle bőrszín, kétféle vallás, többnejűség.  Két harvardi diploma, több doktori fokozat. Muszlim faluból származó kenyai apa, angolok leszármazottjának számító keresztény fehér anya,  muszlim vallássú indonéz mostohaapa. Indonéz, kenyai és afro-amerikai féltestvérek kavalkádja.

A nagy olvasztótégely, az 1959. augusztus 21-e óta az USA 50. tagállamának számító, Polinéziához tartozó szigetcsoport, Havaii. A nagy katalizátor Stanley Ann Dunham, Barack Obama édesanyja.

Valaki vagy összetörik vagy megerősödik ebben a keverék világban, de a hatása alól menekülni nem tud. Barack Obama megerősödve, rendkivüli ambíciókkal, tudásvággyal és valószínűleg az elfogadás, a türelem képességével került ki ebből a családból.

Az eredmény az USA első afro-amerikai elnöke.

A három földrész vonzásában kapott családi minta a szó legvalódibb és legnemesebb értelmében színes. Az anyai mintát és a stabilitást az édesanyja és az édesanyja szülei jelentették a családi fejlődéstörténetben, de vajon az életében, hol feltűnő, hol eltűnő férfiak közül ki gyakorolt a legnagyobb hatást?

A kutatások szerint az apák akkor is nagyobb hatást gyakorolnak gyerekeikre, mint a mostohaapjuk, ha nem  gyerekükkel együtt élnek. Bár Barack Obama könyve és könyvének a címe jó igazolása a kutatásnak, de érdemes megnézni milyen is volt LOLO SOETERO, a mostohaapja.

Őrült

A havaii fordítás szerint keresztnevének jelentése, de Barack Obama szerint ez a név „legkevésbé sem illet arra az emberre, aki ennyire jó modorú volt és ilyen könnyen lenyűgözte az embereket”, írja elismeréssel mostohaapjáról az Álmok apámtól című önéletrajzi könyvében.

Lolo mostohaapává válása

Lolo Soetoro  Bandungban született egy tízgyermekes család kilencedik gyermekeként. Édesapját és legidősebb bátyját a az alatt indonéz nemzeti forradalom alatt ölték meg, amiben Indonézia elnyerte fügeetlenségét. Mivel a  család házukat a holland hadsereg felégette, ezért Lolo az édesanyjával vidékre menekült. Diplomát szerzett földrajzból, majd ösztöndíjat kapott a Havaii Egyetemre, ahol 1962-ben találkozott Barack Obama édesanyjával, Ann Dunhammal. Ann Dunham, bár Barack Obama édesapjának a felesége volt, de gyakorlatilag fiával kettesben élt, mivel az édesapa a harvardi tanulmányai miatt elhagyta családját. 1966-ban összeházasodtak, de amikor a külföldön tanuló diákokat hazahívták,  Lolo Soetoro is is visszatért. Hazatérése után besorozták a kommunista lázadók elleni harcba. Egy évvel később Ann Dunham és Barack Obama is Jakartaba költöztek.

A mostohapa egzotikus oldala

Barack Obama nagy szeretettel gondol vissza, milyen különcségekkel találkozott gyerekkorában, amíg hat és tízéves kora között Jakartában éltek és a mostohaapja milyen szerepet játszott ebben. „Lolotól megtanultam, hogyan kell az apró zöld, nyers chili papikát enni vacsorára.  (jó sok rizzsel). Megmutatta nekem a kutyahúst (kemény), a sült szöcskét (ropogós). Azt magyarázta, hogy a férfi hatalma abból származik, amit megeszik  és  megígérte, hogy egyszer még hoz nekünk tigris húst. „

A mostohaapa vallása

Családjának a vallását Obama ellenfelei többször próbálták felhasználni ellene. A kép, amit a nyilatkozatok, írások tükröznek valóban vegyesnek hat. Az ellenfelek úgy gondolják, hogy letagadja, hogy gyakorló muszlim volt gyerekkorában, hiszen az apja és a mostohaapja is muszlim. Obama Apját úgy jellemezte, mint muszlim faluból jött ateistát. Az indonéz féltestvére szerint ők muszlim család voltak, míg Obama saját magát kereszténynek vallja. Édesanyja ateistának tartotta magát középiskolásként. Mostohaapját, úgy aposztrofálta, mint olyan muszlimot, aki nem gyakorolta vallását.

„Mint sok indonéziai, Lolo is a muszlimnak azt az ágát követte, ami utat engedett  több régi animista maradványnak és a hindu hitnek. „

Mostohaapa, mint férj

Barack Obama kilenc éves volt, amikor húga született és tízéves volt, amikor édesanyja visszaküldte  Havaii-ra, hogy ott folytassa tanulmányait nagyszüleinek a felügyeletével. Az édesanyja egy év  múlva szintén visszament Havaii-ra, hogy folytassa antropológiai tanulmányait. Édesanyja még tíz évig kétlaki életet élt Amerika és Indonézia között, de a család többet már nem élt együtt és el is váltak 1980-ban. Soetoro 51 éves korában, 1987-ben halt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top