Végre!! Itt a Húsvét és még az eperszezon is beköszöntött. Igaz, még nem nálunk, hanem Spanyolországban, de hála a globalizációnak és következményeinek, már itt és most rácuppanhatunk az epres csodákra. A listavezető az epres pezsgő, a Testarossa, de rögtön a második helyen ott van a mascarpones epertorta. Jamie Oliver óta tudjuk, hogy a vaniliáscukorral ízesített mascarpone és a gyümölcs párosítása szenzációs. Kipróbáltuk többféle erdei és nem erdei gyümivel, de ami mindent vitt, az a földieper. A legszenzációsabb, hogy ha ismerjük a piskóta készítésésének a titkát, akkor gyakorlatilag gyerekjáték ennek a mascarpones epres sütinek az elkészítése.
Hozzávalók- 8-10 szelethez
A piskótához
6 púpos evőkanál liszt
- 6 csapott evőkanál kristálycukor
- 6 db tojás – szétválasztva
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
A piskóta ízesítéséhez
- 30-35 dkg földieper
- 25 dkg mascarpone sajt
- 2 csomag vaníliáscukor
Eszközigény
Nehézsége: könnyű
Elkészítési idő
- piskóta előkészítése 15-20 perc,
- kisütése: 30-40 perc,
- torta összeállítása: 10 perc
Elkészítése
- A sütőt melegítsük fel 160 fokra
- A tepsit vajazzuk, lisztezzük ki.
- Piskota elkészítéséséhez válasszuk szét a tojást sárgájára és fehérjére, tegyük bele egy-egy keverőedénybe.
- Verjük fel a tojásfehérjét a kristálycukorral. (Ha a hab nem csusszan ki a tálból fejre állítva, akkor kész)
- Verjük fel a tojássárgát, hogy szép fehéres, habos legyen.
A piskóta titka, a habosra vert tojássárgának, a habosra vert fehérjének és a lisztnek a laza összekeverése A tojássárgát szépen óvatosan, nagy mozdolatukkal keverjük bele a tojásfehérjébe.
- A sütőporral elkevert, átszitált lisztet, óvatos mozdulatokkal lassan szórva keverjük bele a tojáshabba. A cél, homogén, nem csomós, de habos massza elérése.
- A habos masszát öntsük bele a tepsibe és tegyük be sülni 30-40 perce. Ami lényeges, hogy a sütőt sülés közben nem lehet kinyitni, mert a piskóta megfázik és tüsszögni kezd. Ja, nem, összezuhan. Villával leellenőrizhetjük, hogy átsült-e vagy még további sülést igényel.
- Amíg a piskóta sül, készítsük el a „tölteléket”.
- Mossuk meg és tisztítsuk meg a földiepret. Vágjuk el félbe a kisebb szemeket, a nagyobbakat negyedelhetjük is.
- A mascarponet keverjük el a vanílisácukorral.
- Ha a piskóta kisült, kezdjük el a tortakészítést. Kenjük rá a mascarponét egyenletesen a piskótatésztára, majd a földiepret egyenletesen helyezzük el a mascarpones piskótatésztára.
- Akár azonnal is fogyasztható, de legjobb, ha legalább 3-4 órát áll, és a földieper íze átjárja a mascarponet.
- A tapasztalatok szerint a legjobb, ha a piskóta nem vastagabb 2 cm-nél, és annyi földieper van rajta, hogy szinte teljesen befedi a mascarponet. De természetesen mindenki maga kísérletezheti ki a legoptimálisabb arányokat.