Az utál szó szinonímájaként és a gyermekkori rémálom szimbólumaként sajátos karriert befutott spenótnak hajlamosak vagyunk megbocsájtani, ha a párunk egyik kedvence.
Vonzó tulajdonsága, hogy pürés és leveles formában mélyhűtött, jól adagolható változatai szezontalanná és kényelmessé teszik a használatát. Kálium, magnézium, kálcium és vitamin tartalma mellett arra is érdemes figyelni, hogy lehetnek olyanok, akiknél vesekő képződését okozhatja túlzott fogyasztása. Nekik ritkábban, évente egyszer-kétszer ajánljuk. A tepsis spenót egy gyors vacsora ötlet. A fokhagymás tejszínes spenót töltelék nagyon gyorsan elkészíthető. Amíg megterítünk, összevárjuk a családot, addig ki is sül.
Hozzávalók 2 főre (étvágytól függ)
- leveles tészta fele
- 25 dkg leveles spenót
- 2 dl főzőtejszín
- 2 db tojás sárgája
- 4 gerezd reszelt fokhagyma
- kis kanál liszt
- 2-3 dkg kemény sajt
- Só, fehérbors ízlés szeint
Elkészítési idő – töltelék: 15-20 perc, sütés:15-20 perc
Elkészítése
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Dinszteljük meg a spenótot. Adjuk hozzá a reszelt fokhagyma felét, ízesítsük meg, sóval, borssal.
- Amíg a spenót dinsztelődik, a tojás sárgáját keverjük el a tejszínnel, a maradék reszelt fokhagymával. Ízesítsük sóval, borssal.
- Ha a spenót megdinsztelődött, a tejszínes szószt adjuk hozzá.
- Amíg a töltelék összesűrűsödik, addig a tepsit készítsük elő. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, a tésztát felezzük. Az egyik felét tegyük be a hűtőbe, még jól jön egy másik alkalommal. A másik felét harmadoljuk el és az egyik darabot fektessük bele a tepsibe.
- Kevergessük meg többször a spenótos szószt. Ha összesűrűsödött, akkor készen áll a sütésre. Ha nem lenne elég sűrű egy kis kanál liszttel sűrítsük be.
- A töltelék felét terítsük el a tepsibe tett leveles tésztára.
- Tegyük rá a leveles tészta egyharmadát és terítsük el rajta a maradék tölteléket.
- Fektessük rá az utolsó darab leveles tésztát.
- Reszeljünk rá sajtot és tegyük a sütőbe 15-20 perce. Ha szépen megpirult a tészta, késznek nyilváníthatjuk.
- Melegen érdemes tálalni.