Ízének intenzitását az garantálja, hogy a reszelt fokhagyma nem dinsztelve, hanem a tejszínes szószban kerül megfőzésre és a dinsztelt hagymás-sonka kap egy kis borfürdőt. Nemcsak gyors és egyszerű, de a mesés íze mellett az illata is fantasztikus.
A gyerek-gasztronómia és a mozaikmamák nagy kérdése, hogy a tizen-egynéhány éves sajtos-tejfeles tésztán, tojásos nokedlin tartott gyerekek ízlését hogyan lehet lelki sérülések nélkül a gazdagabb ízvilágú ételek irányába terelni. Nálunk a fehérboros-fokhagymás-tejszínes spagetti nagyon bevált és én hálás vagyok, mert hihetetlen öröm sikert aratni egy ilyen végtelenül egyszerű, gyors, de komplett ízvilágot nyújtó étellel.
Elkészítésében az a nagyszerű, hogy párhuzamosan tudjuk megfőzni a tésztát, a borban enyhén megpárolni a dinsztelt hagymás-sonkát és kikeverni a fokhagymás-tejszínes szószt. Hihetetlen előnye, hogy jól időzíthető, hiszen az utolsó rottyantás kivételével, ha szükséges, mindent elkészíthetünk előre.
Hozzávalók – 3 dl szósz esetén
- spagetti – fél doboz – de bármilyen tésztával finom
- 2-3 evőkanál olívaolaj – húsos szalonna esetén kevesebb
- 1 fél lilahagyma – apróra vágva – ha kisebb a fej, beletehetjük az egészet. Lehet vörös és fehér hagyma is, de kicsit más lesz a végeredmény.
- 1 marék apróra vágott sonka vagy húsos szalonna – amit a hűtőben találunk
- fél deci bor -száraz, fehér – a rozé elszínezi, a vörös bor túl harsány ízvilágú
- 2,5 dl tejszín – natúr sajtkrémmel is kitűnő. Ha minden kötél szakad tej is helyettesítheti
- 1 db tojás sárgája – ha nincs, 1 evőskanál liszttel is sűríthetjük a tejszínt
- 1 – gerezd fokhagyma – reszelve
- só – ízlés szerint
- őrölt fehér bors – ízlés szerint. A frissen őrölt a legjobb. Lehet fekete is, de annak karakteresebb az íze.
Nehézség: Nagyon könnyű,Elkészítési idő: 10-15 perc
1. A tészta főzéséhez szükséges vizet tegyük fel forrni és sózzuk meg.
2. Melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon.
3. Vágjuk apró kockákra a megtisztított lilahagymát és dobjuk a serpenyőbe, a lángot csendesítsük le.
4. Vágjuk apró kockára a sonkát és dobjuk a serpenyőbe. Keverjük össze, hogy a hagyma és sonka egyenletesen dinsztelődjön. Ha a sonka inkább szalonna, akkor a 3-4 lépés sorrendje legyen fordított, hogy a zsírja ki tudjon sülni.
5. Tegyük bele a spagettit a forrásban levő vízbe.
6. Adjuk a tojássárgát a tejszínhez egy keverőedényben.
7. Reszeljük a megtisztított fokhagymát a tejszínbe.
8. Ízesítsük sóval, őrölt fehérborssal és keverjük össze. Én megszoktam kóstolni, hogy ne érjen meglepetés. (Nem szokott.)
9. Öntsük hozzá a bort a dinsztelt hagymás-sonkához.
10. Ha a spagetti fogkemény (al dente – icipicit roppan és semmiféleképpen nem túlfőtt) szűrjük le, öblítsük le és dobjuk egy előmelegített, beolajozott serpenyőbe, majd forgassuk át. Mivel nálunk a szeparált tálalás vált be és így tudom a tészta melegségét és keménységét is megőrizni.
11. Öntsük a tejszínes mártást a serpenyőbe és rottyantsuk össze. Csak első buborékig forraljuk, hogy ne legyen csomós.
12. Tálaljuk… Nálunk a szeparált tálalás – külön a tészta, külön a szósz – vált be és így mindenki annyira szószozza, ahogy szereti.
Tippek:
- Választhatjuk azt a megoldást is, hogy minden hozzávalót előre megtisztítunk és felaprítunk, amíg a tészta fő és akkor nyugisabban koncentrálhatunk a szósz elkészítésére.
- Nemcsak tésztához, hanem húsokhoz, halakhoz, rákokhoz is nagyszerű kísérő.
- Akár bor vagy sonka nélkül is elkészíthető, de így a legfinomabb.
- A tésztát beleforgathatjuk a szószba és úgy is tálalhatjuk.