Az a trükkje, hogy nincs trükkje. A fokhagymán kívül akár a maradék sajt, sonkás felvágott, pirított zsemle is landolhat a húslevesbe, hogy még gazdagabb legyen.
Szlovákiai kirándulásainkon fedeztük fel és szerelmesedtünk bele. Jó-jó ez francia tejszínes fokhagymaleves, de nem elég karakteres. A szlovák fokhagymaleves, az igen, révedeztünk el a francia változat felett. A „Mi lehet a titka?” kérdésünkre a választ és az AHA effektust a cseh szakácskönyv hozta meg (mert ez a leves annyira szlovák, amennyire cseh). Csak ennyi? Ennyi.
Előnye:
- A megunhatatlan, de időnként megújulást kívánó vasárnapi húsleves újjászületése (Bár a mamám szerint azt a finom húslevest nem szabad elrontani)
- Hihetetlenül egyszerű
- A maradék kemény sajt vagy sonka felhasználható
- Kiskamaszok is szeretik, mert szép tiszta a színe, olyan, mint a húsleves. „Fúj, zöldségek úszkálnak benne” minősítéseket meg lehet spórolni.
Hozzávalók
- húsleves vagy húsleves alap húsleves kockából
- tányéronként 1 gerezd fokhagyma – reszelten
- kemény sajt– amit szeretünk- apró kockákra vágva- ízlés szerinti mennyiség-el is hagyható
- sonka felvágott– amit szeretünk- apró kockákra vágva- ízlés szerinti- mennyiség- el is hagyható
- főtt sárgarépa- apró kockára vágva- ízlés szerint- el is hagyható
- pirított kenyér – aprókockákra vágva – vehetünk készen fokhagymás krutont vagy natúr krutont is.
- friss petrezselyem zöldje – apróra vágva- el is hagyható
Nezézsége: Nagyon, de nagyon könnyű – Elkészítési idő: 10 perc
Elkészítése
2.Felszeleteljük a hozzávalókat. (Sajt, sonka, répa, friss petrezselyem) és egy tányérra kitesszük
3. A megtisztított fokhagymát lereszeljük.
4.A megpirított kenyeret bedörzsöljük fokhagymával (ha fokhagymásan szeretnénk), majd apró kockákra vágjuk.
5.Húslevest megmelegítjük vagy elkészítjük húsleves kockából
6.Serpenyőben megmelegített olívaolajon egy picit rápirítunk a pirított kockáinkra, hogy még melegebb, még ropogósabb legyen.
7.Tálaljuk … a krutont, a sajtot, friss petrezselymet, reszelt fokhagymát és a forró húslevest.
Fogyasztjuk. Mindenki annyi reszelt fokhagymát, répát, sajtot, sonkát tesz a tányérjába, amennyit szeretne. Rámeri a forró levest és a végén annyi krutont és petrezselymet tesz bele, amennyit szeretne.