Gasztro ötletek mozaikszülőknek- Szlovák fokhagymaleves

Az a trükkje, hogy nincs trükkje. A fokhagymán kívül akár a maradék sajt, sonkás felvágott, pirított zsemle is landolhat a húslevesbe, hogy még gazdagabb legyen.

Szlovákiai kirándulásainkon fedeztük fel és szerelmesedtünk bele. Jó-jó ez francia tejszínes fokhagymaleves, de nem elég karakteres. A szlovák fokhagymaleves, az igen, révedeztünk el a francia változat felett. A “Mi lehet a titka?” kérdésünkre a választ és az AHA effektust a cseh szakácskönyv hozta meg (mert ez a leves annyira szlovák, amennyire cseh). Csak ennyi?  Ennyi.

Előnye:

  • A megunhatatlan, de időnként megújulást kívánó vasárnapi húsleves újjászületése (Bár a mamám szerint azt a finom húslevest nem szabad elrontani)
  • Hihetetlenül egyszerű
  • A maradék kemény sajt vagy sonka felhasználható
  • Kiskamaszok is szeretik, mert szép tiszta a színe, olyan, mint a húsleves. “Fúj, zöldségek úszkálnak benne” minősítéseket meg lehet spórolni.

Hozzávalók

  • Szlovák fokhagymaleves

    húsleves vagy húsleves alap húsleves kockából

  • tányéronként 1 gerezd fokhagyma – reszelten
  • kemény sajt– amit szeretünk- apró kockákra vágva- ízlés szerinti mennyiség-el is hagyható
  • sonka felvágott– amit szeretünk- apró kockákra vágva- ízlés szerinti- mennyiség- el is hagyható
  • főtt sárgarépa- apró kockára vágva- ízlés szerint- el is hagyható
  • pirított kenyér – aprókockákra vágva – vehetünk készen fokhagymás krutont vagy natúr krutont is.
  • friss petrezselyem zöldje – apróra vágva- el is hagyható

Nezézsége: Nagyon, de nagyon könnyű  –  Elkészítési idő: 10 perc

Elkészítése

1. Megpirítjuk a kenyeret.

2.Felszeleteljük a hozzávalókat. (Sajt, sonka, répa, friss petrezselyem) és egy tányérra kitesszük

3. A megtisztított fokhagymát lereszeljük.

4.A megpirított kenyeret bedörzsöljük fokhagymával (ha fokhagymásan szeretnénk), majd apró kockákra vágjuk.

5.Húslevest megmelegítjük vagy elkészítjük húsleves kockából

6.Serpenyőben megmelegített olívaolajon egy picit rápirítunk a pirított kockáinkra, hogy még melegebb, még ropogósabb legyen.

7.Tálaljuk … a krutont, a sajtot, friss petrezselymet, reszelt fokhagymát és a forró húslevest.

Fogyasztjuk. Mindenki annyi reszelt fokhagymát, répát, sajtot, sonkát tesz a tányérjába, amennyit szeretne. Rámeri a forró levest és a végén annyi krutont és petrezselymet tesz bele, amennyit szeretne.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.