Gasztro ötletek mozaikcsaládoknak-Pite, a tejes

Lehet, hogy nem ez a világ legelegánsabb tésztája, de annál finomabb. Ha ízesíteni szeretnénk, bátran megtehetjük ezt akár baraclekvárral, akár nutellával, akár csokoládékrémmel. Sajtot is reszelhetünk rá, amikor az egyik oldala már megsült.

Elkészítése egyszerű, ha ismerjük a titkait. A tésztája legyen sűrűbb mint a palacsintatészta, a sütésnél figyeljünk, hogy a sütő elég meleg legyen, a tészta egyenletesen sűljön és a tepsi megfelelően ki legyen vajazva.

Lekvárral, nutellával, sajttal is isteni

Hozzávalók – kb 2 főre

  • 2 db tojás – egyben
  • 15-20 dkg liszt
  • 3 csapott kanál kristálycukor
  • 2 csipetnyi só
  • 5-6 dl tej
  • vaj, margarin a sütő kikenéséhez

Elkészítési idő: a tészta kikeverése 10 perc, sütése tepsinként 10 perc Nehézsége: könnyű Elkészítése, mint a palacsintatészta, csak sűrűbbre kell kikeverni.

  1. Pite készítés lépései

    Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra.

  2. Üssünk fel két tojást egy kavaróedénybe.
  3. Sózzuk meg, adjuk hozzá a kristálycukrot és keverjük ki csomómentesre.
  4. Adjunk hozzá 1-1,5 dl tejet és keverjük csomómentesre.
  5. Adjuk hozzá a lisztet, szépen lassan, kanalanként adagolva és keverjük csomómentesre. Ekkor egy kicsit sűrűbb masszát kapunk, ami még jól kavarható fakanállal.
  6. Adjuk hozzá decinként a maradék tejet és keverjük ki csomómentesre. Az eredménynek egy sűrűbb, de folyós masszának kell lennie.
  7. Kenjük ki a tepsit vajjal vagy margarinnal.
  8. Merjünk annyi pitetésztát a kikent sütőbe, hogy kés élénél ne legyen vastagabb a tészta.
  9. Süssük körülbelül 10 percig, de folyamatosan ellenőrizzük, hogy a tészta egyenletes-e tepsibe, ha szükséges fordítsuk meg a tepsit a sütőben. Ha a pite egyik oldala megpirult, fordítsuk meg a pitetésztát és süssük, amíg megpirul.
  10. Ha a sütésnél gondjaink adódtak volna akkor vagy korrigáljuk a massza sűrűségét vagy kenjünk több vajat, margarint a tepsibe.
  11. Ismételjük meg a sütést mindaddig, amig a tésztánk elegendő. Kisebb tepsinél 6-7, nagyobb tepsinél 2-3 tepsinyit süthetünk ebből a mennyiségből.
Scroll to top