A saláta mindig kitünő választás, de tél végén a vitaminokra kiéhezett szervezett különösen hálásan fogad bármilyen vitaminbombát. Különösen, ha olyan ízletes, mint ez a diósaláta.
A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak. Omega-3 zsírsav és antioxidáns található benne. Vértisztító, csökkenti a vér koleszterintartalmát. Serkenti az emésztést, bélféregűző, hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít.
Izletes, egészséges. Elkészítése nemcsak egyszerű, de gyors is.
Hozzávalók
- 55 gr vegyes salátalevél
- 50 gr dióbél– darabokra törve
- 1 db kisebb lilahagyma
- 2 evőkanála olívaolaj
- 1 evőkanál dióolaj
- 1,5 evőkanál tárkonyecet
- 2 gerezd foghagyma – egyik félbe vágva, másik lereszelve
- só, őrölt fehér bors
- bagett – 8 szelet
Elkészítési idő: 20 perc Nehézsége: nagyon könnyű
Elkészítés lépései
- Sütőt előmelegítjük.
- Egy csésze vizet forralunk.
- Amíg a víz felforr és a sütő előmelegszik, a lilahagymát felszeleteljük és összekeverjük a friss, mosott salátalevelekkel egy tálban.
- Elkészítjük a diót. Egy tálba beszórjuk a diót és a forrásban levő vizet ráöntjük. Egy percre beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, megszárítjuk. A sütőben a diókat szép aranybarnára sütjük. Sütője válogatja, de kb 3-10 perc között. Ha megsült, megsózzuk, összerázzuk. Ettől kicsit összetörik és a haja magától leválik.
- Elkészítjük a salátalevet. Összekeverjük egy tálban az olívaolajat, tárkonyecetet és dióolajat. Belereszelünk egy gerezd foghagymát, ízesítjük. Sóval, fehér őrölt borssal.
- Összerázzuk a salátát a sózott, sült dióval és a salátalével.
- Hagyjuk a salátát állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek, a sós diótól a lilahagyma erejét veszítse.
- Tálalás előtt közvetlenül érdemes megpirítani és fokhagymázni a kenyeret, bagettet, hogy meleg, illatos legyen és finoman roppanjon.